Sprečiti srčana oboljenja i sačuvajte vaše srce uz ove tri zdrave navike

Sprečiti srčana oboljenja i sačuvajte vaše srce uz ove tri zdrave navike

Autor: | 01/10/2014

0

Svakog dana umre 15 osoba u Srbiji od posledica infrakta! Ukoliko na vreme promenite ishranu, ostavite pušenje i postanete fizički aktivni, velike su šanse da vam srce ostane zdravo!

Svakoga dana u Srbiji infarkt doživi 47 ljudi, a ne preživi ga 15 osoba i naša zemlja je među vodećim u Evropi po broju obolelih i umrlih od kardiovaskularnih oboljenja.

Od 5. 335 osoba koje su tokom prošle godine umrle od akutnog infarka miokarda, čak 30 odsto nije navršilo 65 godina života, istaknuto je 24. septembra 2014. godine na tribini "Kardiovaskularne bolesti- najveći uzrok smrtnosti u Srbiji".

U svetu svake godine od kardiovaskularnih bolesti umre više od 17 miliona ljudi, a procenjuje se da će do 2030. godine od te bolesti umreti u svetu čak 20 miliona ljudi.

Lekar Instituta za javno zdravlja Batut Nataša Mickovski pojasnila je da postoji više od 300 faktora rizika koji se mogu povezati sa kardiovaskularnim bolestima, a najčešće su pušenje, nepravilna ishrana, povišen pritisak, fizička neaktivnost, šećerna bolest, masnoće...

"Gotovo 50 odsto pojava srčanog udara i 80 odsto prevremenih smrtnosti može se sprečiti samo kontrolom tri faktora rizika: pušenjem, ishranom i fizičkom aktivnošću", naglasila je Micković.

Lekari kažu da su prepoznatljivi znaci infarkta srca bol u grudima, zatim stezanje i pečenje iza grudne kosti, koje se širi ka vratu, vilici i rukama, hladno preznojavanje, mučnina, povrćanje...

U takvim situacijama, lekari kažu, da odmah treba pozvati Hitnu pomoć, poslušati savet lekara, sačekati ekipu kod kuće i nikako pacijent ne sme sam da vozi do bolnice.

Izvor: Tanjug

Foto: freedigitalphotos.net

 

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin