"Nedelja mode" u Parizu: Glamurozni maraton pored Sene

"Nedelja mode" u Parizu: Glamurozni maraton pored Sene

Autor: | 19/10/2014

0

Najbolje se obično ostavlja za kraj, pa se tako i poslednja velika „Nedelja mode“ po tradiciji održava u gradu svetlosti, šika i elegancije. Prema mišljenju renomiranih kritičara i trendsetera, kolekcije prikazane u Parizu lepše su od svega što je moglo da se vidi u Milanu, Londonu i Njujorku zajedno. Dok se održava ovaj modni maraton svet šou-biznisa seli se u prestonicu Francuske, a s njima stiže i horda uticajnih blogera, paparaca i radoznalaca željnih glamura koji ovaj događaj donosi.
Stela Makartni reviju je organizovala u raskošnoj operi „Garnije“, predstavivši ideal urbane žene. Dizajnerka je pokazala kako odeća može da osnaži pojedinca kroz komfor, a ne samo kroz seksepil i utegnutost. Široka i oslobađajuća forma naglašena je do maksimuma rebrastim pletenim haljinama od organske vune koje je nosila vojska top-modela, od Kare Delevinj do Sem Rolinson. Svi komadi kombinovani su sa udobnim i elegantnim sandalama, a revija je završena nežnim lepršavim haljinama sa cvetnim printom, koji će dominirati i narednom toplom sezonom.
Za razliku od Stele, kuća „Saint-Laurent“ odlučila se za buntovni rokerski stil sedamdesetih, učinivši da i stvari dostupne u vintidž buticima, uz majstorsko oblikovanje, postanu predmet žudnje. Kratke suknje i haljine, cipele sa platformom i otvorenim prstima i nezaobilazne crne najlonke pokazuju buntovnicu sa stavom, dok su sakoi strogih linija u kombinaciji s pantalonama na crtu, prozirne košulje, bluze i kožne jakne savršen izbor za svaku priliku. Kreator Hedi Sliman ovekovečio je takozvani heroin šik u njegovom izvornom stanju zahvaljujući šljokičastim turbanima, šeširima i neobavezno zavezanim maramama oko vrata.
Iako smo se boemskih ženstvenih kolekcija u stilu sedamdesetih ove sezone nagledali, „Valentino“ je predstavio još jednu izvanrednu kolekciju punu prozirnih haljina pastelnih boja i u nežnim nijansama plave, ružičaste, lila i žute. Modeli su klizili preko piste u svilenim tkaninama koje su lepršale oko njih. Negde ih je ukrašavala kombinacija boja i volana, a na nekim mestima jedva primetni print. Slični detalji aplicirani su i na svilene haljine, sa morskim detaljima i šljokicama.
Kuća „Alexander McQueen“ predstavila je kolekciju nadahnutu azijskom kulturom i čuvenim japanskim pozorištem senki. Glumci u tom teatru su marionete, razigrane senke iza tanke zavese, a gledaoci ispred osvetljene pozadine vide samo siluete lutaka. Print koji se pojavio u ovoj kolekciji takođe je u formi siluete, obojen prostor između kontura i pročišćen suvišnih detalja. Crni obrisi očitavali su se na nežnoružičastoj pozadini koju su dizajneri nazvali bojom gejše, dok bela isijava sa tamnih materijala. Ravne linije i geometrijske forme haljina podsećaju na tradicionalna kimona, nežnost volana i ružičastih nijansi pozivaju se na gejše, dok lakirana koža i crni kaiševi šalju poruku agresivnije strane istočne kulture, samuraja. Sara Barton je na zanimljiv način rešila pitanje obuće, jer je umesto tradicionalnih sandala, kakve nose gejše, dizajnirala visoke gladijatorke na visokim platformama.
Šlag na tortu bila je revija kuće „Chanel“, večnog simbola francuskog šika i glamura. Karl Lagerfeld je ovog puta lokaciju za nove modele pretvorio u „Aveniju Chanel No. 5“ i organizovao pravi modni protest. Avenijom se, naime, prošetala armija modela noseći protestne parole, a predvodila ih je Kara Delevinj sa megafonom od izvezene kože. Među devojkama koje su se borile za svoja prava našle su se i Žizel, Kendal Džener, Džordžija Mej Džeger, Toni Garn. Prve redove opkolili su svi čije ime nešto znači u modnoj industriji, od Ane delo Ruso, od glave do pete u „Chanelu“, do nezaobilazne Ane Vintur i najvećih zvezda šou-biznisa. Devojke su marširale u dečačkim odelima od tvida, širokih nogavica i ležernog kroja, i komadima ukrašenim jarkim nijansama žute, crvene i pink boje, kao da su i same postale plakati koje su nosile. Drugi deo kolekcije bio je smireniji, linije su bile opuštene, izuzev nekoliko strogo krojenih kaputa. Osim tvida, Lagerfeld se posvetio pletivu i udobnom kašmiru, a napravio je i izlet u kožu. Među kreacijama su se isticali odlični modni dodaci: zlatne sandale i oksford cipele, šarene espadrile, torbe u obliku aktovki i mapa, ogrlice i narukvice sa uvek elegantnim biserima.
Rikardo Tiski odlučio je da se vrati na početke svog rada za „Givenchy“ i prikazao nešto siroviju, ali seksepilnu kolekciju za ratnice novog doba. Gotovo u potpunosti crno-bela, rokerska i pomalo divlja, sa crnim haljinama i dugim kožnim prslucima, revija je bila sušta suprotnost onima koje slave oduševljenje sedmom decenijom prošlog veka. Delikatni volani, pečvork i vez svaku su kreaciju učinili jedinstvenom za slobodnu ženu novog doba koja izbegava patetiku i koja garderobom želi da zaustavlja i dah i saobraćaj. No, teško je reći šta je na „Givenchy“ reviji izazvalo više pompe, sama kolekcija ili slavni gosti u prvim redovima. Porodica Kardašijan-Vest stigla je na šou modno usklađena, jer su svi bili u crnom. Petnaestomesečna Nort Vest imala je istu haljinu od crnog šifona kakvu je nosila i njena majka. U publici je sedela i Kris Džener, posmatrajući mlađu kćerku Kendal, koja je koračala pistom. Mala Nort sedela je u prvom redu i na reviji kuće „Balenciaga“, gde je imala priliku da uživa u društvu svetskih zvezda. Čak se slikala i sa kreativnim direktorom kompanije Aleksandrom Vangom.
Legendarni Žan-Pol Gotje je od svoje poslednje „ready-to-wear“ revije napravio spektakl koji će se dugo pamtiti. Posetioce je na sedištima dočekao natpis „Izbor za Miss Jean Paul Gaultier 2015“, pa je odmah bilo jasno da to neće biti klasična modna predstava, već performans kojim će slavni dizajner predstaviti poslednju „pret-a-porter“ kolekciju posle trideset dve godine rada. Posle rvanja, striptiza i zlatnih konfeta koje su sa svoda dvorane provejavale na scenu, lentu je ponela manekenka Koko Roha. Najveći modni šoumen još jednom je na grandiozan način oduševio publiku, a njegov izbor lepotice bio je ispunjen zdravicama, reakcijama poput: „Zaista?!“ i gromoglasnim smehom.
„Pariska nedelja mode“ okupila je impresivan broj slavnih gostiju, sa jednom od najvećih pop zvezda današnjice Rijanom na čelu. Ona je posetila sve značajnije revije, uključujući i onu kuće „Balmain“, čije je zaštitno lice. Lagerfeldov šou nije propustila glumica Kira Najlti, jedna od „Chanelovih“ ambasadorki, dok su Gotjeov uzbudljivi spektakl, između ostalih, gledali Katrin Denev i Boj Džordž. Vivijen Vestvud, prva pankerka evropske modne scene, bila je zanimljiva i Kejt Mos, Džesiki Albi, Oliviji Palermo. Malo je nedostajalo da ova nedelja glamura i raskoši pored Sene bude upamćena po neverovatnom skandalu. Naime, Ana Vintur, prva dama američkog „Voga“ i prvo pero modnog novinarstva, izazvala je pometnju na reviji kuće „Valentino“ kada su je zbog plana sedenja i ograničenog broja mesta postavili u drugi red.

Piše: Snežana Ilić, Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti