Oskar Pistorijus osuđen na pet godina zatvora zbog ubistva devojke

Oskar Pistorijus osuđen na pet godina zatvora zbog ubistva devojke

Autor: | 21/10/2014

0

Oskar Pistorijus osuđen je na pet godina zatvora zbog ubistva devojke Rive Stinkamp, prenose danas svetske agencije. Pre nego što je izrekla kaznu Pistorijusu, sudija Tokozile Masipa rekla je da presuda mora da bude "izbalansirana", te da ne može da bude tako stroga kao što je to tražilo tužilaštvo - deset godina, ali ni blaga, koliko je zahtevala odbrana - društveno korisni rad.

Pistorijus je u februaru prošle godine upucao devojku u svojoj kući u Pretoriji, za šta je prošlog meseca, u nedostatku dokaza, osuđen za ubisto iz nehata. Po prvoj tački optužnice, osuđen je na pet godina zatvora, a po drugoj, na tri godine uslovno zbog posedovanja oružja.

Konačna odluka izazvala je kontroverze, a sudeći po reakcijama i najavama, bila je očekivana. Proces suđenja izazvao je i brojne proteste, o čemu svedoči i transparenti Majlsa Budua, aktiviste za prava zatvorenika.

Podstaknute su rasne i kontroverze o ulozi novca u pravosudnom sistemu, a prema izveštajima sa suđenja, porodice Pistorijus i Stinkamp su bez ikakve reakcije dočekale izricanje presude, samo je navedeno da neće biti žalbe na presudu.

Pistorijus, koji trči pomoću proteza od ugljeničnih vlakana, prvi je atletičar kome su amputirane obe noge do kolena a koji je učestvovao na Svetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama. On je na Igrama u Londonu 2012. godine stigao do polufinala trke na 400 metara. Pistorijus je najuspešniji sprinter paraolimpijac. Bio je šampion na Paraolimpijskim igrama 2004, 2008. i 2012. godine u trkama na 100, 200 i 400 metara i u štafeti na 4x100 metara.

Nakon svega što je na atletskoj stazi zadivilo planetu, dogodila se tragedija 14. februara prošle godine. Nakon ubistva izjavio je da ju je greškom ubio, pošto je mislio da je u pitanju provalnik. Pistorijus je hicima iz pištolja, kroz zaključana vrata toaleta, Stenkampovu pogodio u glavu i ruku.

Izvor: Agencije

Foto: Tanjug

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti