Endometrioza - uzroci, simptomi i lečenje

Endometrioza - uzroci, simptomi i lečenje

Autor: | 28/10/2014

0

Endometrioza je često vrlo bolan poremećaj u kom tkiva, koja normalno oblažu unutrašnjost materice, počinju rasti izvan nje. Endometrioza često uključuje jajnike, creva i tkivo male karlice. Endometriozna tkiva se mogu proširiti i izvan područja male karlice, ali vrlo retko.

Kod endometrioze, pogrešno urasla endometriozna tkiva se nastavljaju ponašati normalno, rastu, pucaju i krvare kod svakog menstrualnog ciklusa. Zbog toga što nemaju načina da napuste telo ostaju zarobljena. Kada endometrioza uključuje jajnike, može se pojaviti cista, koja se zove endometriomas. Okolna tkiva mogu biti nadražena što može izazvati ožiljke.

Endometrioza može uzrokovati bol, a ponekad i otoke, posebno tokom menstrualnog ciklusa. Mogu se pojaviti i problemi sa plodnošću, ali srećom postoje vrlo efektivni tretmani za lečenje.

Simptomi endometrioze

Primarni simptom endometrioze je bol u području karlice, koja je često povezana s menstrualnim ciklusom. Iako većina žena ima grčeve tokom menstruacije, one s endometriozom obično bol opisuju mnogo intenzivnijom nego obično. Takođe se kod većine žena ta bol s vremenom povećava.

Česti znakovi i simptomi endometrioze uključuju:

Bolnu menstruaciju
Bol kod polnog odnosa
Bol kod uriniranja
Jako krvarenje

Probleme s plodnošću

Druge simptome poput umora, proliva, zatvora, povraćanja i slično

Jačina vaše boli ne mora nužno biti pokazatelj razvijenosti stanja. Neke žene sa endometriozom imaju veću bol, dok neke imaju manju ili čak nikakvu.

Kada posetiti lekara?

Posetite lekara čim dobijete bilo koji od znakova ili simptoma koji se pojavljuju kod endometrioze. Pravi uzrok boli u području karlice može se otkriti vrlo teško, ali rano otkrivanje problema može sprečiti neželjene komplikacije i bol.
Mogućnost dijagnostike: Endometrioza se može sa sigurnošću dijagnostikovati isključivo laparoskopijom. Već simptomi u skladu s endometriozom kao što su bolovi u maloj karlici, bilo da se radi o bolnim menstruacijama, bolovima kod polnog odnosa ili bolovima nezavisnim o odnosu ili menstrualnom siklusu upućuju na endometriozu. Ultrazvučna dijagnostika - nalaz manjih ili većih homogenih, hipoehogenih cističnih tvorevina na jajnicima može postaviti samo sumnju na endometriozu.

Uzroci endometrioze

Iako tačan uzrok endometrioze nije siguran, ima nekoliko mogućih objašnjenja
Retrogradna menstruacija – većinom je ovo objašnjenje za endometriozu. Kod retrogradne menstruacije, krv koja sadrži endometrioze ćelije vraća se nazad kroz jajovode i u matericu umesto izvan tela.
Rast embrionalnih ćelija – ćelije koje oblažu trbušne i karlične šupljine dolaze iz embrionalnih ćelija. Kada se jedno ili više manjih područja ćelija koje oblažu te šupljine pretvore u endometriozno tkivo, može se razviti endometrioza.
Prenos endometrioznih ćelija – krvni sudovi i tkiva mogu preneti endometriozne ćelije do drugih delova tela.
Poremećaj u imunom sistemu – može se dogoditi da problem s imunim sustemom onemogući tielu da prepozna i uništi endometriozna tkiva koja rastu izvan materice.

Lečenje endometrioze

Lečenje endometrioze obično uključuje operaciju ili lekove. Pristup koji vi i vaš lekar odaberete zavisiće od težine vaših simptoma i o vašim planovima za trudnoću. Lekari prvo preporučuju konzervativne pristupe lečenju, a operacija je poslednji izbor.

Lekovi protiv bolova

Lekar može preporučiti da uzimate lekove koji će smanjiti bol, poput nesteroidnih lekova kao što su ibuprofeni ili naproxen, kako bi vam bilo lakše kod bolnih menstrualnih grčeva. Ipak, ako primetite da čak i maksimalna doza ne olakšava bol i ne opušta vas, odbacite ovaj pristup i probajte neki drugi kako bi upravljali vašim simptomima.

Hormonska terapija

Dopunski hormoni su ponekad vrlo efikasni u smanjenju ili potpunoj eliminaciji bola koja nastaje zbog endometrioze. To se događa zbog toga što rast ili pad hormona tokom menstrualnog ciklusa može izazvati da se implantanti endometrijuma zgusnu, puknu i krvare. Hormonska terapija može usporiti rast i sprečiti nova pojavljivanja endometrialnih tkiva.

Hormonske terapije koje se koriste za lečenje endometrioze su:

Hormonska kontracepcija – pilule za kontracepciju i vaginalni umetci mogu pomoći u kontrolisanju hormona koji su odgovorni za nakupljanje endometrijumskog tkiva svaki mesec.
Medroksiprogesteron – ova injekcija je efektivna za zaustavljanje menstruacije i u sprečavanju rasta endometrijalnih tkiva, čime će ublažiti bol i simptome koji nastaju zbog endometrioze. Nuspojave mogu biti debljanje i depresija.
Danazol – ovaj lek sprečava rast endometrijuma sa blokiranjem proizvodnje hormona koji stimulišu jajnike i tako sprečava menstruaciju i simptome endometrioze. Ipak, danazol sigurno nije među prvim izborima jer može uzrokovati ozbiljne nuspojave i može biti štetan za dete ako ostanete trudni.

Operacija

Ako imate endometriozu, a planirate trudnoću, operacija se može primeniti, kako bi se uklonilo što više endometrioze, a u isto vreme sačuvala vaša materica i jajnici. Ako trpite veliku bol zbog endometrioze, operacjia bi takođe mogla biti rešenje. Ali, i bol i endometrioza se uvek mogu vratiti.
Vaš lekar može napraviti operaciju laparoskopski ili kroz tradicionalnu abdominalnu operaciju. Kod laparoskopskog postupka hirurg ubacuje instrument (laparoskop) kroz mali rez u blizini pupka i s još jednim malim rezom uklanja endometriozna tkiva.

Histerektomija

U težim slučajevima endometrioze, operacija uklanjanja maternice, kao i jajnika, može biti najbolje rešenje. Histerektomija je uvek zadnji izbor, posebno za žene koje su još uvek u svojim reprodukcijskim godinama. Nakon histerektomije ne možete ostati trudni.
Ključna stvar u lečenju endometrioze je naći lekara s kojim se osećate ugodno i kom verujete. Pre početka bilo kog tretmana takođe morate razmisliti koje su vam sve mogućnost ostale i koji rezultati mogu biti od bilo kog tretmana.

Alternativne mogućnosti:

Holistička medicina polazi od toga da je endometrioza bolest “takmičenja” i da se pojavljuje u situacijama kada se ženine emocionalne potrebe takmiče s njenim funkcionisanjem u spoljnjem svetu. Jedan od načina kako će telo skrenuti pažnju na problem - sukob između najdubljih emocionalnih potreba i onoga što je žena dužna da učini, onoga što svet traži od nje, je nastanak endometrioze. Jedan od psihoanalitičara Jungove škole naziva endometriozu prinošenjem žrtve u krvi boginje, krvave ciste jajnika (endometrioza jajnika) su pri tome žrtva koju žena polaže na oltar svoje slike u spoljnjem, svetu. Velika većina žena s endometriozom žive nemilosrdnim tempom u spoljnjem svijetu, retko se odmaraju i retko posvećuju svojim najdubljim potrebama i željama. Otuda neophodnost uvida i promene uobičajenih obrazaca ponašanja. Sve što popravlja funkciju imunološkog sistema takođe je od velike koristi kod endometrioze. Od ostalih alternativnih postupaka ovde se preporučuju i obloge od ricinusovog ulja na donji deo stomaka tri puta nedeljno u trajanju od jednog sata, promene u ishrani i upotrebi prirodnog progesterona. Kako je endometrioza estrogenski zavisna bolest, estrogen pogoršava njene simptome.
Redovna fizička aktivnost sniziće prekomernu koncentraciju estrogena. Većina ljudi upoznata je s činjenicom kako kod sportistkinja koje se intenzivno bave sportom, prevelika telesna aktivnost toliko snizi nivo estrogena da dolazi do potpunog izostanka menstuacije. U slučaju endometrioze se ne zagovara sportska aktivnost koja će izazvati ovakav učinak, nego redovna, umerena vežba koja je vrlo korisna i pomaže telu u procesu oslobađanja viška estrogena.

Recept za čaj za uklanjanje endometrioze pa mozda pomogne:
20g majorana
15g latica nevena
20g vrkute
30g imele
30g kore vrbe
25g kantariona

1 kaščica čajne mešavine ide na 2,5 dcl kljucale vode (dakle normalna šolja), odstoji 10ak minuta i pije se 2-3 šolje dnevno

Izvor: kodren.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin