The Frajle: Hoćemo na Eurosong

The Frajle: Hoćemo na Eurosong

Autor: | 04/11/2014

0

Nekada u Vojvodini reč „frajla“ bila je sinonim za matore devojke čija se udaja dovodila u pitanje. Kako im je vreme izmicalo, one su se sve napadnije šminkale i kinđurile ne bi li privukle pažnju potencijalnih mladoženja. Poslednjih godina, „Frajle“ su sinonim za muzičku senzaciju. Dopadljivim stihovima i tonovima zavele su našu, ali i publiku u regionu. Traje to od 2009. godine kada su se u Novom Sadu okupile i formirale četvoročlani akustični bend koji je i danas u istom sastavu - sestre Jelena i Nevena Buča, Marija Mirković i Nataša Mihajlović.
Marija je pravnica, Nataša profesor francuskog jezika, Jelena diplomirani ekolog, a Nevena psiholog. Muzičko obrazovanje sticale su na časovima gitare i klavira, a pevanja uživo na sceni, dok su bile raštrkane po drugim bendovima.
Marija je iz Prištine, Nevena i Jelena iz Kljajićeva, nadomak Sombora, a Nataša iz Sremske Kamenice. U Novi Sad su došle na studije i tu postale prijateljice. Poslednjih godina žive na točkovima, pa vole da kažu da je njihova kuća „frajlomobil“. Pevaju o ljubavi i emocijama uz nadu da će publiku podsetiti na neke stare vrednosti. Letos su objavile album „A strana ljubavi“, na kome se nalazi obrada pesme „Čukni vo drvo“ Vlatka Stefanovskog, a nedavno su bile gošće na njegovom koncertu u Sava centru.
- Ovu pesmu smo uradile u našem aranžmanu, što se veoma dopalo publici, ali i Vlatku i to je bio povod za gostovanje - ističe frajla Nena.
- Bile smo gošće i na koncertu Olivera Dragojevića, delile binu sa Džibonijem, Bajagom, Aleksandrom Radović... Drago nam je što nas starije kolege savetuju, podržavaju i daju nam vetar u leđa.
Imaju frajlice želju da snime i pesmu sa živom legendom Zdravkom Čolićem i to čuvenu „Kristinu“, možda baš zato što počinje stihom „jedne proste vojvođanske zime“. Ali, ako bi Čola insistirao na nekom svom drugom hitu, ne bi imale ništa protiv. Priželjkuju i da u bliskoj budućnosti predstavaljaju našu zemlju na „Evrosongu“. Smišljaju li već sada pesmu za taj nastup?
„Evrovizija“ je veliki festival i TV šou - sasvim ozbiljno kaže frajla Mara.
- Uz pravu pesmu i dobro osmišljen nastup, što da ne? Ranije su predstavnici „Evrosonga“ predstavljali kulturu i muziku države iz koje dolaze, tako da bismo mi u tom pravcu razmišljale. Kad dođe trenutak za to, bićemo spremne.
Do tada, žive na točkovima, jer muzičko tržište je malo, a njihove ambicije velike.
- Velika su ulaganja da bi sve izgledalo i zvučalo kako treba - veli frajla Nata.
- Borimo se za opstanak i zato širimo granice muzike. Za to i od toga živimo! Kao pravi čergari, kofere i gitare u ruke, put pod noge, i idemo gde nas publika i srce zovu.
Nastupale su na mnogim neobičnim mestima - u avionu, u izlogu, u manastiru, na hidroelektrani, u vrtiću i u Evropskom parlamentu.
Najneobičnije mesto za nastup? Frajla Jela ima spreman odgovor:
- Koncert na Mesecu, što da ne?! Mi smo spremne na izazove!

Izvor: Novosti

Foto: Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: Frajle the frajle