Evo nekoliko uobičajenih grešaka u ishrani koje usporavaju varenje.
Čini vam se da je pirinač odličan prilog uz losos? Niste u pravu. Zbog toga vam predstavljamo nekoliko pravila za kombincaiju namirnica koja će vam poboljšati varenje i opšte zdravlje.
1. Ne jedite proteine i skrob zajedno. Izbegavajte unos prostih ugljenih hidrata i proteina u jednom obroku. Hleb, pirinač i žitarice ne bi trebalo jesti u kombinaciji sa ribom, jajima, mesom, mlečnim proizvodima ili tofuom. Ovo su najgore moguće kombinacije namirnica. Vašem telu je potrebna alkalna osnova za varenje skroba i kisela osnova za varenhje proteina. Kada enzimi počnu da vare skrob, prisustvo alkalnih enzima usporava varenje proteina. Zbog toga se možete osetiti nadutost. Proteini i skrob se odlično slažu sa lisnatim zelenim povrćem, pa izbegavajte da ih jedete zajedno.
2. Proteine jedite samo s povrćem.
3. Skrobne namirnice poput pirinča, hleba, krompira, paste i peciva jedite samo s povrćem.
4. Voće bi trebalo da jedete dva sata pre ili posle obroka. Voće se brzo vari, pa dok dođe do vašeg želuca već je počelo da se razgrađuje. Ako se kombinuje s drugim namirnicama, može da počne da se fermentiše pre nego što se svari.
5. Lubenice i dinje nemojte kombinovati s drugim namirnicama. Lubenice i dinje se vare mnogo brže od drugih namirnica, pa ih ne treba kombinovati čak ni s drugim voćem.
6. Ne mešajte skrob i šećer. Kolačići mogu biti veoma privlačni i nekad je zaista teško da im odolite, ali oni loše utiču na sistem za varenje. Kada se u ustima izmešaju šećer i skrob, zaustavlja se lučenje enzima koji rastvara skrob pa se one teže vari. Šećer se fermentiše u stomaku pa se tako stvara kisela sredina čime se dodatno usporava varenje skroba.
7. Mleko ne kombinujte s drugim namirnicama. Pasterizacijom se uništavaju enzimi koji olakšavaju njegovo varenje. Mleko počne da se zgrušava kad dospe do želuca i usporava varenje druge hrane. Zbog toga ga konzumirajte bez drugih namirnica, a možete i napraviti domaće bademovo mleko.
8. Izbegavajte slatkiše. Uzimanjem slatkih, skrobnih namirnica ili voća nakon obroka ometate varenje ugljenih hidrata ili proteina koji se već nalaze u stomaku. Zbog toga odolite iskušenju da nakon obilnog obroka uzmete desert. Sačekajte bar dva sata nakon obroka i onda se poslužite neodoljivim poslasticama.
Izvor: stvarukusa.rs
Foto: freedigitalphotos.net
Slične Vesti
Pročitajte još
Preminula Bojana Janković: Beživotno telo voditeljke pronađeno u stanu u Beogradu
Preminula Bojana Janković
19/04/2024
Saznajte višeAnastasijina svekrva isterala svoje: Porodica Gudelj ima stroga pravila, a ovo je najvažnije
Svekrva Anastasije Gudelj ima stroga pravila
19/04/2024
Saznajte višeSuri Kruz proslavila 18. rođendan: Otac je nije video 12 godina, da li bi je prepoznao?
Ćerka Toma Kruza napunila 18 godina
19/04/2024
Saznajte višeNajbolja drugarica Gorice Nešović i dalje neutešna: Onda je nenajavljeno naišla Tuga
Knjiga Gorice Nešović
19/04/2024
Saznajte više
Komentari (0)