Apiterapija: Izvor zdravlja i lepote

Apiterapija: Izvor zdravlja i lepote

Autor: | 06/01/2013

0

Nega kože medom, propolisom, matičnim mlečom i ostalim pčelinjim proizvodima odavno je popularna među slavnim damama: Dani Minog, Gvinet Paltrou i Mišel Fajfer redovno koriste preparate slične onima kojima su se u davna vremena ulepšavale, ali i lečile, žene faraona i pripadnice kraljevskih porodica. No, u poslednje vreme još jedan produkt pčela postao je hit - otrov iz njihove žaoke. Kada je Kejt Midlton pred venčanje veka, na predlog svoje svekrve Kamile, isprobala tretman apitoksinom, ova vrsta organskog fejsliftingaodmah se probila na naslovne strane.
Pčelinji otrov (apitoksin) proizvode pčele radilice, a služi im kao zaštita od neprijatelja koji napadaju košnicu ili, pak, njih same. Kao izdašan izvor enzima, peptida i biogenskih amina, sadrži najmanje osamnaest aktivnih komponenti koje poseduju lekovita svojstva.
Nije u potpunosti utvrđeno kakvo je dejstvo apitoksina na ljudski organizam, ali stručnjaci smatraju da pozitivno utiče na imunološki sistem i pospešuje proizvodnju kortizola, prirodnog steroida koji se oslobađa da bi se sprečila upala uzrokovana ubodom. Najbitnije je da se odredi optimalna doza ove materije kako bi se predupredila neprijatna propratna dejstva.
Najvažnija aktivna komponenta pčelinjeg otrova je melitin, moćni antiupalni, antibakterijski i antiviralni peptid, koji je dokazano lekovito sredstvo protiv Lajmske bolesti. Ova supstanca pokaza-la se delotvornom i protiv gljivice Candida albicans, uzročnika zapaljenskih procesa u ustima i infekcija izazvanih bakterijom hlamidijom. Kada je reč o negi kože, blagotvorno dejstvo apitoksina je vekovima poznato. Dok su nekada ljudi puštali da ih pčele ubadaju po određenim mestima na koži, ili pak akupunkturnim tačkama, danas se standardizovani otrov koristi u kremama, losionima ili kao injekcija.
- Pčelinji otrov se u kozmetologiji upotrebljava kao sredstvo koje zavarava kožu da je pretrpela ubod toksičnim melitinom - kaže Debora Mičel, čiji je Kamila klijent već sedam godina.
- Organizam usmerava krv prema mestu uboda i stimuliše proizvodnju prirodnih supstanci: kolagena, koji ojača-va tkivo, i elastina, proteina koji zateže kožu i vraća je u prvobitni položaj posle pritiska ili uboda. Osim toga, otrov odlično opušta mišiće.
Lek iz košnice 
Propolis je manje toksičan, ali jednako efikasan kao apitoksin. Pčele ga sakupljaju sa biljaka i cveća i koriste u izgradnji košnica. Veruje se da pojedine vrste propolisa imaju antibakterijsko, antizapaljensko i antigljivično dejstvo, te da blagotvorno deluju na suvu i osetljivu kožu. Pošto jača imunitet, savršen je dodatak ishrani u zimskim danima, u vreme kada je organizam podložniji delovanju bakterija i virusa.

Tekst: Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: med

Najnovije vesti