Žerar Depardje postao ambasador crnogorske kulture

Žerar Depardje postao ambasador crnogorske kulture

Autor: | 09/01/2013

0

Francuski glumac Žerar Depardje biće ambasador crnogorske kulture, saopšteno je sinoć u Podgorici posle njegovog razgovora s premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem. Depardje je izjavio da je očaran prirodnim lepotama, kulturnim nasleđem i bogatom istorijom Crne Gore, zbog čega je, kako je kazao, spreman da snima filmove u toj državi.
Đukanović je kazao da će to što će Depardje biti ambasador crnogorske kulture doprineti daljoj promociji Crne Gore na međunarodnoj sceni.
Depardje se, posle obilaska Cetinja, helikopterom, u društvu ministra kulture Branislava Mićunovića uputio ka Budvi, gde su se sastali sa suvlasnikom hotela “Splendid” Žarkom Radulovićem. Njegov susret sa Đukanovićem upriličen je u vili "Gorica".
Glumac je u ponedeljak bio na dodeli “Zlatne lopte” u Švajcarskoj, posle vikenda u Rusiji gde je dobio ruski pasoš i državljanstvo, što se ocenjuje kao poslednji udarac u javnom sukobu glumca i francuske vlade zbog visokih poreza za bogate.
Posle boravka u Sočiju kod Putina i prijateljskog ćaskanja za ručkom, Depardje je boravio i u maloj republici Mordoviji gde je dočekan kao zvezda i “zemljak”. U Mordoviji živi oko 900.000 ljudi. Reč je o multietničkoj republici u kojoj osim Mordvina, žive i Rusi, Ukrajinci, Belorusi, Tatari kao i još nekoliko malih naroda. U glavnom gradu Saransku, koji je udaljen 640 kilometara od Moskve, na svečanosti u zgradi tamošnjeg pozorišta, predsednik Mordovije Vladimir Volkov je kroz šalu rekao Depardjeu da “imaju slobodno mesto ministra kulture”. Ponudio mu je čak i da mu sagrade kuću na lepom mestu jer je poznato da francuski glumac voli ribolov.
- Biću poslanik Mordovije u celom svetu i pričaću o vašoj lepoj zemlji. Meni malo treba, kućica na nekom jezercu -
 rekao je Depardje.

On je obećao da će pre svih preneti utiske svom prijatelju Jozefu Blateru, predsedniku FIFA, jer će se ovde igrati utakmice evropskog prvenstva u fudbalu. Poznati glumac je inače izjavio da je još uvek ljut ne samo na francuske vlasti, već i na tamošnje novinare za koje je rekao da su mu odvratni. Zanimljivo je da u celoj Mordoviji nisu mogli da nađu veliki broj rubaške (košulje) koju bi na sceni obukao Depardje. Kada su mu sašili specijalnu, bojali su se da otvor za glavu nije premalen. Na opšte zadovoljstvo on je ipak uspeo da je navuče na sebe da bi sa olakšanjem rekao: “E, sada sam ja Mordvin”.
U Mordoviju je Depardjea doveo Nikolaj Borodačev, rukovodilac Ruskog državnog filmskog fonda. Depardje inače namerava da glumi u filmu o donskom kozaku, vođi seljačkog ustanka iz 1773. godine Emilijanu Pugačovu, kojem je podignut spomenik u Saransku.
Inače, Depardje je poznat po brojnim skandalima. Popularni glumac uhapšen je nakratko u Parizu u novembru pošto je vozio u alkoholisanom stanju i pao sa skutera. On je tada priznao da je vozio pod dejstvom alkohola i nepojavljivanjem pred francuskim sudom izgubio je priliku da dobije nižu novčanu kaznu. Zbog nepojavljivanja, sada bi mogao da bude izveden pred krivični sud i dobije novčanu kaznu od 4.500 evra i eventualno zatvorsku kaznu do dve godine.

Izvor: Novosti
Foto: Tanjug

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin