Jedan od najstarijih kineskih lekova, ubai, napravljen je od suve šljive. Ovaj lek ublažava simptome mučnine, groznice i kašlja. Na vrhu liste od 24 vrste voća koje važe za moćne antioksidanse nalazi se sveža šljiva.
Danas postoji više od 2.000 vrsta šljiva. Suva šljiva dva puta je veći antioksidans od suvih smokava i suvog grožđa. Zbog velike koncentracije vlakana, suve šljive imaju veći laksativni efekat od svežih šljiva. I sveže i suve, prava su mala riznica kalijuma, vlakana, vitamina K, a u tragovima može da se nađe i magnezijum i gvožđe.
Vitamin C u plodovima sveže i suve šljive omogućava da se gvožđe u organizmu što bolje iskoristi. Šljiva je takođe veoma bogata moćnim antioksidansima, fenolima, fitonutrijentima, neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom.
Dame koje vode računa o izgledu i zdravlju svog organizma treba da znaju da suve šljive uništavaju slobodne radikale u krvi. A što je manje slobodnih radikala, manja je i mogućnost da koža lica poprimi izgled suve šljive.
Izvor: Novosti
Pročitajte još
Kome, ako ne njoj? Tamari Grujić dodeljena nagrada, bravo!
Tamara Grujić dobila nagradu za filantropiju
19/12/2025
Saznajte višeIlda Šaulić objavila novi album: Marko Đurovski je kriv za sve! Ovo sam sasvim drugačija ja!
Ilda Šaulić objavila novi album "Novo doba"
19/12/2025
Saznajte višeDragan Džajić o stanju supruge Branke: Onesvestila se sinoć, noć je provela u bolnici
Dragan Džajić o stanju supruge Branke
19/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)