Jedan od najstarijih kineskih lekova, ubai, napravljen je od suve šljive. Ovaj lek ublažava simptome mučnine, groznice i kašlja. Na vrhu liste od 24 vrste voća koje važe za moćne antioksidanse nalazi se sveža šljiva.
Danas postoji više od 2.000 vrsta šljiva. Suva šljiva dva puta je veći antioksidans od suvih smokava i suvog grožđa. Zbog velike koncentracije vlakana, suve šljive imaju veći laksativni efekat od svežih šljiva. I sveže i suve, prava su mala riznica kalijuma, vlakana, vitamina K, a u tragovima može da se nađe i magnezijum i gvožđe.
Vitamin C u plodovima sveže i suve šljive omogućava da se gvožđe u organizmu što bolje iskoristi. Šljiva je takođe veoma bogata moćnim antioksidansima, fenolima, fitonutrijentima, neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom.
Dame koje vode računa o izgledu i zdravlju svog organizma treba da znaju da suve šljive uništavaju slobodne radikale u krvi. A što je manje slobodnih radikala, manja je i mogućnost da koža lica poprimi izgled suve šljive.
Izvor: Novosti
Pročitajte još
Suzana Mančić za HELLO!: Ja ću biti nana, moliću lepo!
Suzana Mančić sumira 2025. godinu
21/12/2025
Saznajte višeSunce, palme i okean: Zimovanje Marije Šerifović može da počne
Marija Šerifović otputovala na Bali
21/12/2025
Saznajte višeRođena sestra Džordža Klunija izgubila bitku sa rakom: Bila je moj heroj!
Preminula sestra Džordža Klunija
21/12/2025
Saznajte višeNiko srećniji od roditelja: Bilja i Aca danas primaju čestitke, sin jedinac podelio najlepšu vest
Sin Biljane Jevtić i Ace Ilića diplomirao
21/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)