Anja Alač: Pronašla sam svog Petra Pana

Anja Alač: Pronašla sam svog Petra Pana

Autor: | 13/01/2013

0


Mogla je da bude uspešna košarkašica, možda i - kao što je u jednom trenutku poželela, advokat ili politikolog, svirala je klavir i imala priliku da "iskoristi" svoj dobar glas, ali je, u samom finišu, izabrala glumu. U prelomnom trenutku, Anja Alač je "zamrzla" sve druge talente i odlaskom na prijemni za Fakultet dramskih umetnosti, potvrdila da želi da bude glumica. Ni danas ne beži od priznanja da je bila presrećna kada je iz prve uspela da se "domogne" indeksa koji ju je vrlo brzo uveo u svet glume. Nije zažalila zbog svoje odluke.
Iako je zaigrala u popularnim serijama "Miris kiše na Balkanu" i "Montevideo, bog te video", Anja je na velika glumačka vrata ušla najpre - kod komšija. Glavna uloga u dalmatinskoj seriji "Ruža vjetrova" donela joj je veliku popularnost u Hrvatskoj, koja joj, veruje, neće biti kamen spoticanja za karijeru na domaćem terenu.
- Mislim da to nije nikakva otežavajuća okolnost za moje dalje profesionalne korake. Na ovaj angažman gledam kao na sjajnu šansu i neprocenjivo iskustvo, kako glumačko tako i privatno. Prošlu godinu ću upamtiti baš po snimanju ove serije, u koju sam mnogo uložila, trudeći se da dam sve od sebe.
A kada su je, priseća se Anja, na kasting za ulogu Ines Matošić pozvali na osnovu biografije i fotografije, a potom joj javili da je dobila glavnu rolu, blistala je od sreće, bez ikakve dileme da li da prihvati ponudu ili da je odbaci. Štaviše, to je bio veliki izazov za mladu glumicu, koju su vrlo brzo "zapljusnuli" jednoglasni komentari gledalaca - da je rođena Beograđanka dalmatinski dijalekat savladala bez greške. Otac Splićanin i činjenica da je leta provodila u Dalmaciji, pomogli su joj da "ukači" taj dijalekat. A na pitanje šta je još bilo važno da ga tako dobro "proćakula", Anja kratko i jasno odgovara.
- Genetika i svakodnevni rad.
Pažljivo je upijala dalmatinske lokalizme i puštala da je osvoji njihov šarm, a uspela je da stekne i omiljenu izreku: "Vrag odnija prišu" ili u prevodu "Neka vrag odnese žurbu, samo polako".
Čak ni Splićani nisu imali šta da joj zamere, pa je tako pobrala velike simpatije, ali je posle više od godinu dana snimanja odlučila da se na neki način oprosti od Ines. Koliko god bilo lepo i značajno za njenu karijeru, stalno menjanje Beograda za Split, a potom Splita za Beograd, ipak ju je umorilo.
- Bilo je veoma naporno. Dešavalo mi se da posle predstave na koju bih doputovala u Beograd, odspavam samo nekoliko sati, pa već u 4.00 ujutru krenem nazad za Split, gde nakon osam sati putovanja, stižem pravo na set. Nije bilo drugog načina za usklađivanje, jer sam igrala glavnu ulogu, pa sam bila angažovana u svakoj epizodi.
Opraštajući se od Ines, Anja je shvatila da može da bude zadovoljna uspehom koji joj je donela ova devojka s Jadrana. A zadovoljni su i njeni roditelji, glumci - Vesna Čipčić i Aleksandar Alač, koji su joj od početka dali vetar u leđa. Njihova podrška joj je dragocena, a ne libi se i da od njih, kao od iskusnijih kolega, zatraži profesionalne savete.
- Najvažnije mi je njihovo mišljenje, jer znam da će mi uvek iskreno reći sve što misle. Baš kao i ja njima.
Anja ima podršku još jedne bliske osobe iz ovog sveta - dečka Radovana Vujovića, s kojim se zbližila dok su radili komad "Petar Pan" u pozorištu "Boško Buha". On je igrao naslovnog junaka, a ona je bila Vendi. Na pitanje da li je tada pronašla svog Petra Pana, mlada glumica sa osmehom kaže:
- Jesam. I zamislite, isti je kao u predstavi.

Izvor i foto: Novosti

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti