Dodeljene nagrade Zlatni globus

Dodeljene nagrade Zlatni globus

Autor: | 14/01/2013

0

Dva najvažnija Zlatna globusa na 70. dodeli otišla u ruke Bena Afleka – „Argo“ najbolja drama i ima vrhunsku režiju, ocenili strani novinari akreditovani u Holivudu. Među dobitnicima i Danijeln Dej-Luis, Džesika Čestejn, En Hatavej, Hju Džekman, Kristof Valc. "Amour" Mihaela Hanekea ove godine strano ostvarenje bez premca.

Film Argo američkog reditelja i glumca Bena Afleka trijumfovao je prošle noći na 70. dodeli Zlatnih globusa u Los Anđelesu, osvojivši nagradu za najbolju dramu i najbolju režiju.
Za najboljeg glumca u drami proglašen je Danijel Dej-Luis za ulogu u ostvarenju Linkoln Stivena Spilberga, a najbolja glumica u protekloj godini u istoj kategoriji bila je Džesika Čestejn u filmu "Zero Dark Thirty", rediteljke Ketrin Bigelou.

Za najbolju žensku sporednu ulogu nagradu je dobila En Hatavej za ulogu u ekranizaciji Jadnika, a za najboljeg muškog glumca proglašen je Kristof Valc za rolu u filmu Kventina Tarantina "Đangova osveta".

Tarantinu, koji se osim režije latio i pisanja scenarija, dodeljeno je priznanje za najbolji scenario, a za najbolji mjuzikl/komediju proglašen je film "Jadnici" Toma Hupera.

Za najboljeg glumca u komediji/mjuziklu proglašen je Hju Džekman za ulogu u Huperovoj ekranizaciji dela Viktora Igoa. U istoj kategoriji za glumice trijumfovala je Dženifer Lorens za rolu u filmu "Happyness Therapy". Nagradu za najbolje strano ostvarenje dobio je austrijski reditelj Mihael Haneke za film "Amour".

Dodelu Zlatnih globusa svake godine organizuje Udruženje stranih novinara akreditovanih u Holivudu i smatra se odličnim pokazateljem čiji će rad u prethodnoj godini biti ovenčan krajem februara i priznanjem Američke filmske akademije.

Izvor: RTS
Foto: AP / Getty Images

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin