Srdan Golubović: Film "Krugovi" nagrađen na festivalu Sandens

Srdan Golubović: Film "Krugovi" nagrađen na festivalu Sandens

Autor: | 27/01/2013

0


Film "Krugovi" Srdana Golubovića nagrađen je 26. januara specijalnom nagradom žirija na prestižnom američkom festivalu Sandens koji se do 27. januara održava Park Sitiju, u američkoj državi Juta.
- Posebno bih želeo da zahvalim mojoj ekipi. Podržavali ste me tokom svih ovih godina. Nije bilo lako sa mnom, ali hvala vam - kazao je Golubović čiji je film nagrađen u kategoriji svetskih drama, u kojoj se našlo još jedanaest filmova.
Premijerno prikazan 18. januara na festivalu, film "Krugovi" prvi je film sa ovih prostora koji se našao u nekom od zvaničnih takmičarskih programa festivala. Priča o herojskom činu Srđana Aleksića, od kojeg je prošlo tačno dvadeset godina, evropsku premijeru imaće na čuvenom Berlinalu, dok će domaća publika moći premijerno da je pogleda 23. februara u Sava centru.
Glavnu festivalsku nagradu, za najbolju američku dramu osvojilo je ostvarenje "Fruitvale" Rajana Kuglera, a osim žirija, film je nagradila i publika. Iako je na festival došla bez velikih najava, Kuglerova drama je na prečac osvojio kako žiri tako i publiku.
Radnja filma smeštena je u kalifornijskom Ouklendu gde je na stanici "Fruitvale" policajac ubio dvadeseddvogodišnjeg mladića, pucajući mu u leđa. Kako su brojni svedoci ubistvo snimili mobilnim telefonima, priča je odjeknula širom SAD pokretajući talas pobuna protiv prekomerene upotrebe oružja od strane policije.

Izvor: B92

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin