Viva Vox: Impresivni nastup u Njujorku

Viva Vox: Impresivni nastup u Njujorku

Autor: | 30/01/2013

0


Svi koji su se 14. januara našli u Njujorku, u sali Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, doživeli su nezaboravno iskustvo. Bio je to poseban događaj za Srbiju. Izuzetan muzički spektakl, fantastičan koncert hora "Viva Vox" na dan Srpske nove godine, koja je obeležena u najvećoj dvorani zgrade Ujedinjenih nacija. Prisustvovalo je hiljadu osamsto posetilaca koji su salu popunili skoro do poslednjeg mesta. Te večeri bilo je više gledalaca nego na koncertima Bijonse ili Stivija Vondera. koji je imao privilegiju da nastupi na istoj sceni kada je proglašen ambasadorom mira Ujedinjenih nacija.
Uzbudljivo veče pratile su kamere američkih televizija "Si-Bi-Es", "Si-En-En" i ostalih, koje su imale pravo da snime samo prvih pet minuta programa, jer je celokupni muzički događaj zabeležila televizija Ujedinjenih nacija, koja ima ekskluzivna prava prenosa.
- Muzika spaja ljude i narode na planeti - rekao je u pozdravnom govoru Ban Ki Mun, generalni sekretar Ujedinjenih nacija.
Zatim se ovom međunarodnom skupu obratio Vuk Jeremić, predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koji je i inicirao ovu manifestaciju, i zajedno sa svojim timom organizovao ovaj nesvakidašnji događaj. Ozarena lica pedeset članova hora, koji su svojim fantastičnim nastupom oduševili prisutne, svakako su novi pozitivan impuls za srpski imidž u svetu.
Prisustvovali su visoki funkcioneri Ujedinjenih nacija, šefovi misija, više od sto ambasadora i njihovih zamenika.
Iz Vašingtona je doputovao naš ambasador Vladimir Petrović, a bio je prisutan i Feđa Starčević, ambasador pri Ujedinjenim nacijama. Iz Brazila specijalno za ovu priliku stigao je čuveni fudbaler Rambo Petković, a iz Meksika Ljubo Krstajić, vlasnik lanca hotela u Kankunu i veliki dobrotvor koji je osnovao humanitarnu organizaciju za pomoć gladnima u Srbiji. Krstajić je bio donator koktela koji je posle svečanog događaja upriličen u holu.
Koncertu su prisustvovali i predstavnici najvažnijih informativnih kuća u Sjedinjenim Američkim Državama. Bili su tu i predstavnici našeg visokog biznisa u Sjedinjenim Državama, kao i ličnosti iz kulturnog života, poput Aleksandre Vrebalov, kompozitorke čija se dela godinama izvode u Njujorku, biznismena Krisa Krstića, glumice Stane Katić, i njujorški džet set - i svi su bili oduševljeni koncertom i atmosferom. Ovaj značajan događaj za Srbiju nisu propustili ni reditelj Gaga Antonijević, koji je doputovao iz Los Anđelesa, poznati psiholog Sanja Rolović, mlada Ksenija Pavlović, predavač na Univerzitetu "Jejl". Iz Kanade je, sa generalnim konzulom iz Toronta, došla grupa od deset uspešnih Srba.
Koncert je obeležilo i prisustvo mladih Srba sa "Harvarda" i "Jejla" , uspešnih na "Vol stritu" i u nizu hedž fondova i investicionih fondova u Sjedinjenim Dražavama, koji su za ovu priliku pozvali svoje prijatelje Amerikance. Njih je predvodio Marko Kangrga sa suprugom Amandom.
- Danas smo bili ponosni. Ovakav, sofisticirani nastup srpske kulture, aplauzi i ovaj odabrani skup ljudi sa svih kontinenata oduševio je sve nas i naše prijatelje Amerikance. Veliki uspeh za Srbiju - rekao je Marko Kangrga. Zaista je bila privilegija biti deo ovog događaja.

Tekst: Life Content, Vesna de Vinča
Foto: Life Content, Ban Ki Mun

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin