Objavljena monografija povodom 10 godina Beogradskog festivala igre

Objavljena monografija povodom 10 godina Beogradskog festivala igre

Autor: | 31/01/2013

0


Monografija povodom 10 godina Beogradskog festivala igre jeste svojevrsni zbornik produkcija koje su tokom jedne decenije postojanja Festivala prikazane domaćoj publici. Radi se o preko 120 naslova, kultnih baletskih i plesnih kompanija, ali i onih umetnika koje je ova manifestacija najavila svetskoj publici i kritici.
Monografija je realizovana isključivo na engleskom jeziku, zahvaljujući mnogobrojnim prijateljima i poštovaocima festivala. Tako je dizajn potpisao kreativni tim agencije New Moment New Ideas Company Y&R, a štampu omogucio Službeni glasnik. Uvodnik za monografiju su pisali novinar Politike Muharem Šehovic, koji je od početka pratio Festival (izostao samo sa jedne predstave) i ministar kulture Bratislav Petković, dok je naslovnu stranu za ovu knjigu o igri poklonio čuveni njujorski fotograf Bil Vodman (Bill Wadman).
Izbor fotografija iz predstava i kratke beleške o tome kako je festival rastao, priredio je tim Festivala, a autorska prava na korišćenje materijala poklonili su brojni fotografi posredstvom trupa koje su gostovale na Beogradskom festivalu igre. Monografija koju su autori nazvali "DecaDance" jeste svedočanstvo o pravljenju značajnog festivala u vremenima koja nisu naklonjena umetnosti i kulturi, i u geografskom ramu u kome često nije bilo razumevanja za vrednost samog događaja. Upkos mnogim zlonamernim ili zloćudnim lokalnim vetrovima, epilog se iščitava kroz kvalitetno trajanje, brojnu publiku, naklonost svetskih i domaćih medija. Takođe, uspeh se meri podrškom mnogih institucija i kompanija koje su ulagale u realizaciju festivalskih programa, menjajući svest o umetničkoj igri, scenskoj estetici i o pozorišnom trenutku. Festival je nastao kao potreba da se promeni slika u Srbiji i o Srbiji, dok se knjiga o Festivalu danas može tretirati i kao sažeta istorija onoga što je na svetskoj plesnoj sceni bilo aktuelno u prvim decenijama XXI veka.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: monografija