Novak Đoković donirao 5.500.000 dinara za dečji vrt iz snova

Novak Đoković donirao 5.500.000 dinara za dečji vrt iz snova

Autor: | 06/02/2013

0


Najbolji teniser sveta danas je potpisao ugovor o donaciji humanitarne fondacije "Novak Đoković" u iznosu od 50.000 evra za rekonstrukciju dvorišta specijalne osnovne škole "Anton Skala" u Beogradu.
Novac će biti upotrebljen za nabavku mini pič terena prekrivenog bezbednom gumenom podlogom, urađenom po najstrožim standardima dečje zaštite, četiri najsavremenija mini fitnes seta prilagođena školskoj deci, kao i drvene kućice – letnje učionice. U "novom" dvorištu nalaziće se niz sprava koje razvijaju motoričke i logičke sposobnosti mališana, ali i služe za igru i edukaciju, kao što su muzička zvona, velike šarene olovke, viseće terapeutske stolice, tanjiri i ležaljke. Pored toga, školi su poklonjene i nove košarkaške table sa obručima.
- Donacija će omogućiti deci da se radosno igraju i uče u boljem okruženju – rekao je Novak, koji je u društvu direktora škole za decu ometenu u razvoju, Igora Raičevića, i nastavnog osoblja, obišao dvorište, upoznao se i družio sa klincima i klincezama.
– Fondacija ima velike planove za rad sa decom u Srbiji. Želja nam je da omogućimo što većem broju mališana kvalitetne uslove za odrastanje, igru i obrazovanje. Ideja iza realizacije projekta za dvorište škole „Anton Skala“ je da deci omogućimo da se igraju u parku sa svojim drugarima, u bezbednom okruženju. Do sada to nisu mogli jer je dvorište bilo zapušteno, a nije bilo sredstava da se projekat realizuje. Uz našu pomoć već na proleće deca će moći da uživaju i druže se, ne samo sa drugarima iz škole, već i sa ostalom decom iz kraja. Na Senjaku postoji nekoliko srednjih i osnovnih skola i bilo bi divno da se svi druže i igraju zajedno – rekao je Novak.
To je samo početak brojnih aktivnosti koje Novakova fondacija pokreće ove godine u Srbiji, a sve u cilju unapređenja ranog razvoja dece i obezbeđivanja boljeg, lepšeg i zdravijeg detinjstva za buduće generacije.
Fondacija je sada u procesu odabira nekoliko projekata različitih organizacija koje će finansirati u tekućoj godini.
– Takođe odlučujemo i koje ćemo projekte samostalno izneti. Čeka nas dosta posla i radujemo se što na našem putu nailazimo na dobre ljude koji su spremni da pomognu, jer razumeju da ulaganje u decu nije trošak, već investicija za bolju i svetliju budućnost naše zemlje – poručuje Đoković.
Direktor škole nije krio zadovoljstvo što će nagrađeni projekat uređenja dvorišta sa takmičenja "Mondialogo" posle pet godina konačno postati realnost. Naime, projekat škole za uređenje dvorišta iz snova osvojio je prvo mesto na svetskom takmičenju pod pokrivetljstvom UNESCA u Pekingu 2008. godine.
- Zahvaljujući fondaciji "Novak Đoković" dvorište škole tek sada postaje jedinstven prostor u celoj Srbiji koji nije namenjen samo učenicima skole "Anton Skala" već svakom detetu, njihovim roditeljima, dekama i bakama i svim onima koji će se prema njemu odnositi domaćinski i pomoći nam da ga još više unapredimo – rekao je direktor škole Igor Raičević.
Pomoć Novaka Đokovića u relizaciji ovog projekta je nešto što je učenike, njihove roditelje i sve u školi iskreno oduševilo.
– Deca u školi, ali i van nje, prosto obožavaju Novaka i svi smo neizmerno zahvalni na pomoći da realizujemo ovaj projekat i pružimo deci prostor kakav zaslužuju. Obzirom da Novak svojim ponašanjem na terenu i van njega predstavlja uzor mladim generacijama, mislimo da će poruka jednog ovakvog prostora biti najznačajnija stvar u svemu: "Da su sva deca ista, da ne postoje deca sa posebnim potrebama već su samo različiti načini ostvarivanja tih potreba i da često mi stariji treba da učimo na primeru dece kako se uspostavlja komunikacija". Da u ovim teškim vremenima zaboravimo na predrasude i budemo jedni drugima bliži, humaniji, solidarniji i sa više ljubavi težimo stvaranju jedne lepše i srećnije zemlje u kojoj će sva deca imati lepše detinjstvo – ističe Raičević.
Direktorka fondacije Jelena Ristić izrazila je nadu da današnja donacija neće biti usamljena već da će pokrenuti i druge ljude i kompanije u našoj zemlji da pomognu obnove škole.
- Ovim divnim mališanima škola pruža uslove da rastu i napreduju i više puta sam bila svedok koliko se nastavnici i celo osoblje škole trude da im ulepšaju svaki trenutak. Ali postoje stvari koje su mimo njihove moći. Jer, ako deca ne smeju slobodno da se kreću po dvorištu jer otpada fasada treba svi zajedno da se zapitamo da li je to u redu i da li možemo da im pružimo i bezbedan boravak u školi - rekla je Jelena Ristić.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin