Kada je najbolje vreme za ručak?

Kada je najbolje vreme za ručak?

Autor: | 07/02/2013

0

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, čini se da zaista ima istine u staroj narodnoj poslovici po kojoj "doručak treba pojesti sam, ručak podeliti sa prijateljem, a večeru dati neprijatelju", naročito ako želite da smršate.
Naime, osobe koje se drže posebnog režima ishrane u želji da se oslobode viška kilograma, ne bi trebalo da ručaju kasno posle podne, jer će na taj način smršati manje od onih koji su takođe na dijeti, ali ručaju ranije, tvrdi grupa američkih naučnika sa Harvarda koji su obavili jedno od prvih istraživanja koja se bave određivanjem najboljeg tajminga za određene obroke.
Naučnici su želeli da otkriju u kojoj meri vreme uzimanja obroka utiče na uspešnost dijete, pa su 420 gojaznih osoba podvrgli dijeti koja je trajala punih 20 nedelja. Učesnike u ovom eksperimentu podelili su u dve grupe, na one koji ručaju pre 15 časova i one koji to čine kasnije. Po isteku dijete, naučnici su otkrili da su članovi prve grupe smršali više - oko 10 kilograma u proseku u odnosu na 7 kilograma, koliko su prosečno smršale osobe koje ručaju posle 15 časova.
Rezultati ovog istraživanja takođe su pokazali da su osobe koje kasnije ručaju sklonije preskakanju doručka. Uzimajući u obzir i ovaj podatak, američki naučnici su na kraju istraživanja zaključili da što je razmak između obroka duži, to je teže osloboditi se viška kilograma. Oni stoga svima onima koji planiraju da započnu dijetu, preporučuju da svoje obroke uvek uzimaju u pravilnim vremenskim intervalima.

Izvor: Novosti

Foto: Freedigitalphotos.net

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin
Tagovi: ishrana ručak