Emir Kusturica radi na filmu o Tomi Zdravkoviću

Emir Kusturica radi na filmu o Tomi Zdravkoviću

Autor: | 14/02/2013

0

Producent Gane Pecikoza zajedno sa rediteljem Nebojšom Radosavljevićem Čupkom priprema igrano-dokumentarni film o Tomi Zdravkoviću, a supervizor na scenariju biće Emir Kusturica.

- U početnoj smo fazi i još uvek tragamo za glavnom pričom. Sinopsis filma ću dati Emiru kao supervizoru i sa njegovim instrukcijama dobićemo konačnu verziju. Toma zaslužuje da napravimo dobar film o njegovom životu - izjavio je Pecikoza za "Blic". Pre dve godine snimljen je kratki film "Čuvari duše", koji je uradio mladi reditelj Akademije umetnosti iz Bijeljine Aleksandar Saša Stankić, kojem je to bio i diplomski rad. Brat Tome Zdravkovića, Novica, kaže da bi trebalo mnogo ozbiljnije raditi da bi se napravio pravi igrani film o jednom od najboljih naših muzičara i zato podržava Pecikozu u ovom projektu.

Legenda kafanske muzike i boem Toma Zdravković ostavio je pregršt pesama čija popularnost kao da sa godina raste, a mnogobrojni domaći muzičari iz drugih žanrova rado obrađuju njegovu muziku. Pevačku karijeru je započeo prvo u Leskovcu, a zatim nastavio u beogradskim kafanama. U početku i nije imao toliko uspeha, ali je kao već iskusan pevač dočekao eru masovne proizvodnje ploča i kaseta, te je vrhunac svoje slave doživeo osamdesetih godina. U većini njegovih pesama violina daje melanholičnu atmosferu. Uglavnom je sam pisao tekstove i skoro uvek su njegove pesme bile autobiografske, kao što su "Dal' je moguće", "Branka", "Dotak'o sam dno života", "Kafana je moja sudbina", "Prokleta nedelja"... Rođen je 20. novembra 1938. godine, a umro 30. septembra 1991. Na dan njegove smrti u mnogobrojnim kafanama širom Balkana se puštaju samo njegove pesme...

Izvor: Vestionline

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti