Predstavljena monografija Beogradskog festivala igre

Predstavljena monografija Beogradskog festivala igre

Autor: | 14/02/2013

0

Nedavno je Delegacija Evropske unije u Srbiji u beogradskom hotelu Hyatt Regency, predstavila svoju podršku jednom od najznačajnijih plesnih festivala starog kontinenta - Beogradskom festivalu igre.

Naime, deseto izdanje ove manifestacije, koje će biti održano od 6. do 19. aprila 2013. godine, održaće se pod pokroviteljstvom Nj.E. Vensana Dežera, ammbasadora EU u Srbiji. Tom prilikom predstavnicima diplomatskog kora i inostarnim novinskim agencijama u Srbiji, predstavljena je i mononografija "DecaDance", svojevrsni zbornik produkcija koje su tokom jedne decenije postojanja Festivala prikazane domaćoj publici.

Radi se o preko 120 naslova, kultnih baletskih i plesnih kompanija, ali i onih umetnika koje je manifestacija najavila svetskoj publici i kritici. Monografija je realizovana na engleskom jeziku, zahvaljujući mnogobrojnim prijateljima i poštovaocima festivala. Dizajn ovog luksuznog izdanja potpisuje kreativni tim agencije New Moment New Ideas Company Y&R, uvodnike su pisali novinar Politike Muharem Šehovic koji je od početka pratio Festival (izostao samo sa jedne predstave) i Ministar kulture Bratislav Petković, dok je naslovnu stranu za ovu knjigu o igri poklonio čuveni njujorški fotograf Bil Vodman. Izbor fotografija iz predstava i kratke beleške o tome kako je festival rastao, priredio je tim Festivala, a autorska prava na korišćenje materijala poklonili su brojni fotografi posredstvom trupa koje su gostovale na Beogradskom festivalu igre.

Monografija koju su autori nazvali "DecaDance" jeste svedočanstvo o pravljenju značajnog festivala u vremenima koja nisu naklonjena umetnosti i kulturi, i u geografskom ramu u kome često nije bilo razumevanja za vrednost samog događaja. Upkos mnogim zlonamernim ili zloćudnim lokalnim vetrovima, epilog se iščitava kroz kvalitetno trajanje, brojnu publiku, naklonost svetskih i domaćih medija.

Takođe, uspeh se meri podrškom mnogih institucija i kompanija koje su ulagale u realizaciju festivalskih programa, menjajući svest o umetničkoj igri, scenskoj estetici i o pozorišnom trenutku. Festival je nastao kao potreba da se promeni slika u Srbiji i o Srbiji, dok se knjiga o Festivalu danas može tretirati i kao sažeta istorija onoga što je na svetskoj plesnoj sceni bilo aktuelno u prvim decenijama 21. veka.

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin

Najnovije vesti