Aspen: Najluksuzniji zimski centar na svetu

Aspen: Najluksuzniji zimski centar na svetu

Autor: | 17/02/2013

0


Svake godine krajem decembra, u vreme božićnih i novogodišnjih praznika, svetski džetset se okuplja u gradiću Aspenu, mondenskom ski-centru smeštenom na padinama Roki planina u američkoj državi Kolorado. Ovde na zimovanje dolaze moćni, bogati i slavni. Džek Nikolson, Antonio Banderas i Melani Grifit, porodica Hilton, Kejt Hadson, Goldi Houn i Kurt Rasel, Maraja Keri samo su neke od zvezda svetskog šou-biznisa koje u Aspenu uživaju u skijanju, šetnji ili šopingu po luksuznim buticima gde se prodaje roba prestižnih svetskih brendova.
Ovaj gradić, koji broji tek nešto više od šest hiljada stanovnika, najskuplje je mesto u Sjedinjenim Američkim Državama, a osim vrtoglavo visokih cena smeštaja i hrane, papreno koštaju i nekretnine, pa se tako prosečna kuća ne može kupiti za manje od milion i po dolara.
Oblast Pitkin na Roki planinama naseljena je u drugoj polovini devetnaestog veka i brzo je doživela procvat zahvaljujući bogatim rudnicima srebra. Za nešto više od deset godina, u Aspenu, koji je imao svega nekoliko hiljada stanovnika, izgrađene su škole, bolnice i pozorište, čak i opera, a sve ulice imale su osvetljenje. Međutim, posle izvesnog vremena država je donela restriktivne zakone u oblasti rudarstva, što se poklopilo sa smanjenom tražnjom srebra na američkom i svetskom tržištu, pa je većina rudnika zatvorena, a ekonomija u ovoj regiji doživela je kolaps. Oblast Pitkin tavorila decenijama je i stanovništvo se polako osipalo tražeći sreću u drugim delovima Amerike. Bilo je pokušaja da se Aspen ponovo oživi, ali nijedan nije urodio plodom i gradić je do kraja dvadesetih gotovo opusteo i spao na svega sedamsto stanovnika. No, nekolicina investitora prepoznala je potencijale ovog mesta, odličan položaj, živopisnu prirodu Roki planina, dobru infrastrukturu, solidne poslovne zgrade i stanove, pa su odlučili da to iskoriste.
Tridesetih godina prošlog veka u Aspenu je započela izgradnja velikog ski-centra, koja je prekinuta zbog Drugog svetskog rata. Ali, već 1946. osnovana je korporacija „Aspen skijanje“ i gradić je ubrzo postao poznat po odličnim ski-stazama i hotelima, a 1950. bio je domaćim „Svetskog prvenstva“ u sportovima na snegu. Osnivanjem „Aspen Music“ festivala i izgradnjom tri nova skijališta pedesetih i šezdesetih godina, Roki planine na severu Kolorada privukle su još više ljubitelja zimskih sportova iz Amerike, ali i celog sveta.
Aspen je 1977. godine dospeo u žižu javnosti, kada je ozloglašeni serijski ubica Ted Bandi pobegao iz zatvora i nekoliko dana se skrivao u planinama u okolini ovog mondenskog mesta, zbog čega je nastala panika među turistima i lokalnim stanovnicima. Zločinac je uhapšen kada je ukradenim automobilom pokušao da napusti grad.
Sedamdesetih godina, kantri muzičar Džon Denver napisao je pesmu „Rocky Mountin High", u kojoj opisuje prelepe predele oko Aspena. Numera je postala veliki hit i, što je najzanimljivije, privukla je u Kolorado mnoštvo muzičara koji se od tada redovno okupljaju u ovom gradiću. Popularnost Aspena porasla je osamdesetih godina prošlog veka, kada su ga često obilazili novinari, da bi pre otprilike deceniju i po postao stecište svetskog džetseta.
Danas čak ni pripadnici srednje klase ne mogu sebi da priušte zimovanje u Aspenu, u koje dolaze isključivo turisti sa dubokim džepom, među kojima je i dosta onih koji su ovde kupili kuću.
Nekretnine poseduju uglavnom bogati biznismeni i filmske i muzičke zvezde, a osim imanja, ovde se može kupiti stan ili luksuzna kamp prikolica. Nemojte misliti da su jeftine - koštaju i po pola miliona dolara. Cena kvadrata i dalje vrtoglavo raste, ali tražnja je sve veća, jer je Aspen mali i nema mnogo onih koji prodaju svoje stanove ili kuće, pa su potencijalni kupci spremni da ispišu i čekove sa osam cifara kako bi obezbedili neku od nekretnina u omiljenom ski-centru.
Ljudi koji rade u ovom ski-centru uglavnom žive u okolnim mestima i svakodnevno putuju na posao jer im prihodi ne dozvoljavaju da plaćaju preskupe stanove u gradu. Zanimljivo je da u Aspenu i okolini ima dvostruko više stanovnika mlađih od osamnaest godina nego onih koji su prešli šezdesetu. Srednja škola u ovom gradiću jedna je od najboljih u Sjedinjenim Državama, a većina mladih nastavlja školovanje na univerzitetima.
Centar Aspena pretvoren je ogroman šoping mol gde bogati turisti kupuju garderobu i nakit prestižnih brendova: „Ralph Lauren, Dior, Louis Vuitton, Prada, Gucci, Fendi, Bvlgari, Burberry“... Mnogi poznati lanci restorana imaju ovde svoja predstavništva, dok se saloni lepote mogu videti na svakom koraku, tako da dame ne moraju da brinu o tome kako će se negovati tokom zimovanja.


Tekst: Life Content, Ivana Nikolić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: aspen

Pročitajte još