Zajednički obroci – zlatno pravilo za bolje rezultate u školi

Zajednički obroci – zlatno pravilo za bolje rezultate u školi

Autor: | 12/03/2013

0

Većina roditelja je upoznata sa činjenicom da zajednički obroci sa decom imaju svoje prednosti. Zajedništvo dovodi do toga da se deca osećaju sigurno i samouvereno, podstiče komunikaciju, interakciju i zbližavanje
Istraživanja pokazuju da je zajednički obrok jedan od najboljih rituala u kojima uživa cela porodica.
Porodična večera je mesto gde deca grade svoj rečnik mnogo više nego u igri ili pri čitanju, otkrila je grupa naučnika sa Harvarda. Istraživači su obeležili 2.000 retkih reči od kojih su više od hiljadu deca čula za trpezarijskih stolom, a samo 143 reči su naučila iz priča koje su im čitane. Njihovo objašnjenje je da je večera vreme koje je kulturološki uslovljeno za ćaskanje, pa deca gledaju odrasle kako razgovaraju, uče bonton za stolom i veštine pregovaranja. Tinejdžeri koji imaju redovno zajedničke obroke sa svojom porodicom imaju skoro dvostruko veće šanse da imaju dobre rezultate u školi nego njihovi vršnjaci koji to čine mnogo ređe. Uspeh u školi, kao i kasnije u karijeri, naravno zavisi od mnogo više faktora, ali zajednički obroci su dobar početak, jer donose korist celoj porodici na bezbroj načina.
Zato pokušajte da sledite ono što bi moglo da bude novo zlatno pravilo za uspeh u školi. Okupite decu oko trpezarijskog stola i priredite im zajednički obrok, koji ne mora da bude savršen i preobiman, već sve što treba je da ga podelite i uživate u njemu sa svojim najmilijima.

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin
Tagovi: obrok porodica