Šta treba, a šta ne treba jesti pre spavanja

Šta treba, a šta ne treba jesti pre spavanja

Autor: | 13/03/2013

0

Nema ništa iritantnije od nesanice, posebno kada se zna koliko je san važan za zdravlje. Određene namirnice loše utiču na kvalitet spavanja, ali ima i onih koje postiču dobar san.

 

Liste najgore i najbolje hrane za vaš san:

1. Najgore: Piletina

Varenje bi trebalo da se uspori za 50 odsto kada spavate, ali ako jedete dosta proteina, varenje će biti još sporije. Umesto da se usmeri na spavanje, telo će biti zauzeto varenjem.

 
2. Najgore: Vino

Bilo koji alkohol je "užasan" za san, jer čini da se budite noću, pogoršava kvalitet sna, a utiče i na hrkanje.

 
3. Najbolje: Mleko

Pored lepih uspomena koje budi na detinjstvo, mleko sadrži i amino kiselinu triptofan, koja utiče na dobro raspoloženje i olakšava san.

 

4. Najgore: Tamna čokolada

Čokolada je ne samo kalorična, već sadrži i kofein, posebno tamna čokolada. 45 grama mlečne čokolade sadrži oko 12 miligrama kofeina, a tamne 20 mg, što je isto kao pola šoljice espresa.

 
5. Najbolje: Žitarice

Ugljeni hidrati su dobri za san, ali nije dobra ideja pojesti kutiju kolačića. Treba izabrati složene ugljene hidrate, npr. kornfleks, koji se ionako dobro slaže sa mlekom.

 
6. Najbolje: Banane

Banane su dobre za san jer sadrže magnezijum i kalijum koji prirodno opuštaju mišiće, a koji su potrebni i za kardiovaskularno zdravlje i kognitivne funkcije.

 

7. Najbolje: Čaj od valerijane

U nekim studijama se pokazalo da koren biljke valerijane ubrzava početak sna i poboljšava kvalitet sna.

 

Izvor: kodren.com / S media

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin