Stana Katić: Od izbeglice do holivudske zvezde

Stana Katić: Od izbeglice do holivudske zvezde

Autor: | 15/03/2013

0

Američka glumica srpskog porekla Stana Katić otkrila je u ispovesti listu "Njujork post" kako joj je odrastanje u Kanadi, u porodici srpskih izbeglica iz Hrvatske, pomoglo da izgradi karijeru u Holivudu i postane kompletnija ličnost.
Hvaleći glumačke sposobnosti lepe Srpkinje, "Njujork post" piše i da je ona u ulozi detektivke Kejt Beket u popularnoj seriji "Castle" postigla ono za šta su glumice ranije morale da se bore - poštovanje muških kolega.
- Tvorac serije Endrju Marlou veruje da je svet spreman za moju generaciju žena, na način na koji to nije bio slučaj s našim majkama. Ne kažem da se žene i danas ne suočavaju sa seksizmom, ali više se ne postavlja pitanje: "Da li mogu da postanem predsednica?" Sada se kaže: "Naravno, mogu da uradim sve što poželim" - kaže Stana Katić. "Njujork post" piše da je to stav koji su joj od početka usadili roditelji, Srbi iz Hrvatske koji su se upoznali na studijama u Londonu pre nego što su se preselili u Hamilton, u Ontariju (Kanada), a kasnije u Auroru, u Ilinoisu (SAD).
- Oni su oduvek podsticali debatu i razgovore o politici, istoriji i matematici. Oduvek sam imala pravo na svoje mišljenje i ugao posmatranja, kao i pravo na iskazivanje tog mišljenja. Takva je istorija moje porodice. Svi su morali da budu jaki. Kao doseljenici, morali su da prevaziđu jezičke barijere i da krenu ispočetka bez ikakve finansijske sigurnosti, u potpuno novom svetu - kaže glumica. Njeni roditelji su u "novom svetu" počeli da se bave proizvodnjom nameštaja, i to je bila prva faza u razvoju Stane Katić. Ona i njenih četvorica braće i jedna sestra pretvorili su ogromno porodično skladište u svoje igralište, a od kutija su pravili dvorce na nekoliko spratova. Osim toga, ona je podsticala braću i sestre da stalno prave dečje predstave, a to je radila i u školi.
- To je deo onoga što me danas pokreće. Volim da istražujem šta znači biti živ kroz maštu, uranjajući u psihu drugih ljudi. Mislim da svaka osoba ima kapacitet da izrazi sve emocije. To je samo nama u manjoj ili većoj meri prihvatljivo, u zavisnosti od toga kako smo odgojeni i kakva smo iskustva imali u životu. Radi se o saosećanju s drugom osobom, ali i prepoznavanju sebe u njoj - kaže Stana. Njena najnovija uloga biće u filmu o kultnom pank-rok klubu u Njujorku "CBGB", koji je bio centar okupljanja rok scene iz sedamdesetih i osamdesetih.
- Taj klub je bio lud. Videla sam neobjavljene fotografije i čule neverovatne priče starih pank-rokera o stvarima koje su se tamo dešavale - kaže Stana.

Izvor: Blic

Foto: Sipa

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin