Namirnice bogate antioksidansima čuvaju zdravlje

Namirnice bogate antioksidansima čuvaju zdravlje

Autor: | 21/03/2013

0

Poznato je da su antioksidansi najveći saveznici našeg organizma u prevenciji karcinoma i hroničnih bolesti, ali i u usporavanju starenja ćelija, a to su potvrdila brojna ispitivanja. Otkrijte koje namirnice sadrže najviše ovih korisnih molekula.
Bobičasto voće
Polifenoli, aktivni sastojci u bobičastom voću, odlično se bore sa upalama u organizmu. Zahvaljujući njima, rizik od bolesti srca je manji, deluju blagotvorno na artritis, usporavaju starenje kože, deluju antikancerogeno i jačaju imunitet.
Orašati plodovi
Brazilski orah sadrži velike koncentracije minerala selana, ali i ostali nutrijenti iz orašastih plodova, snažno deluju na slobodne radikale koji štete ćelijama, i na taj način smanjuju rizik od karcinoma.
Vitamin C
Vitamin C moćan je antioksidans, a presudna je njegova uloga u prevenciji bakterijskih i virusnih infekcija, kao i sintezi kolagena i zaštiti krvnih sudova. Takođe, štiti i DNK ćelije i smanjuje rizik od genetskih mutacija. Najbolji prirodni izvori vitamina C su citrusno voće, papaja i brokoli.
Paradajz
Ljudi koji redovno jedu paradajz na taj način značajno smanjuju rizik od srčanog udara, utvrđeno je jednim finskim istraživanjem. Zdravi sastojak koji smanjuje verovatnoću zgrušavanja krvi i masne naslage na zidovima krvnih sudova je likopen, antioksidans koji se osim u paradajzu nalazi i u lubenici.
Avokado
Avokado, za razliku od drugog voća i povrća bogatog antioksidansima, može da uništi i slobodne radikale u mitohondrijima, čime štiti od nastanka tumora, a ulje od ploda avokada deluje blagotvorno na izgled kože. Time sprečava štetu u organizmu nastalu pušenjem, pijenjem alkohola i izlaganja različitim zračenjima.
Šargarepa
Šargarepa je značajan izvor betakarotena i različitih minerala koji štite vid i srce. Prirodan su lek i kod probavnih problema jer neutrališu prekomernu želučanu kiselinu, smanjuju simptome žgaravice, redukuju rizik od dijabetesa i jačaju kosti.

Izvor: 24sata.hr

Foto: Freedigitalphotos.net

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin
Tagovi: ishrana namirnice