Anđelina Džoli: Dobila spor protiv hrvatskog novinara

Anđelina Džoli: Dobila spor protiv hrvatskog novinara

Autor: | 30/03/2013

0


Američka glumica Anđelina Džoli dobila je sudski proces koji je protiv nje pokrenuo hrvatski novinar Džejms Dž. Bredok (Josip Knežević), tvrdeći da je njen rediteljski prvenac "U zemlji krvi i meda" plagijat, jer je ukrala ideju iz njegovog romana, kako prenosi časopis Hollywood Reporter.
Džoli je zajedno s producentskom kućom GK Films i distribucijskom kućom Film District američkom okružnom sudu u Los Anđelesu dostavila brojnu dokumentaciju kako bi dokazala da nije ukrala ideju iz knjige "The Soul Shattering" (u originalu "Slamanje duše") koju je 2007. Knežević objavio pod pseudonimom.
Anđelinu i njen tim zastupala je advokatska firma L.A.’s Reed Smith koja je saopštila da Anđelina Džoli i njen tim nisu prekršili Bernsku konvenciju kao ni američke zakone o zaštiti autorskih prava. U objašnjenju okružna sutkinja Doli Dži navodi da film i knjiga "u suštini" nisu slični te da bi Bredok u eventualnom nastavku procesa trebalo da iznese nove dokaze ako ne želi trajno odbacivanje tužbe.
Knežević, sarajevski novinar sa zagrebačkom adresom, ispričao je ranije kako se nekoliko puta našao s producentom Erikom Sarkićem kako bi razgovarali o potencijalnom snimanju filma po njegovom književnom predlogu, te da je bio šokiran kad je čuo kako isti producent u saradnji sa slavnom glumicom radi film prema istoj priči.
Kneževićeva knjiga priča o tragičnoj sudbini jedne Sarajke, koja je prošla golgotu logora u ratnoj BiH. U logoru je izgubila i 13-godišnju kćerku, ali se i zaljubila u jednog od zapovednika, jedinog koji je nije silovao. Knjiga je temeljena na istinitoj priči. U središtu radnje filma "U zemlji krvi i meda" je ljubavna priča između srpskog vojnika i ratne zarobljenice, Bošnjakinje Ajle.
Sudija u objašnjenju navodi kako je čitajući knjigu i gledajući film primetila neke sličnosti, ali da to nije dovoljno da bi se Bredokova tužba smatrala opravdanom. Ona je takođe rekla kako je analizirajući temu oba ostvarenja primetila i brojne razlike. "U zemlji krvi i meda" prvenstveno je priča o izdaji, osveti i tragediji u kojoj se nazire vrlo malo ili nimalo nade, a radnja knjige "Slamanje duše" fokusirana je na porodicu, ljubav i ljudsku snagu, stoji u objašnjenju američkog okružnog suda u Kaliforniji.

Autor: Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti