Goran Višnjić: Moj dom je u Holivudu

Goran Višnjić: Moj dom je u Holivudu

Autor: | 13/04/2013

0


Dvojica najuspešnijih hrvatskih glumaca u “obećanoj zemlji” svakako su Rade Šerbedžija i Goran Višnjić. Glumci, koji su davnih dana mogli biti i povezani porodičnim vezama, da se kojim slučajem održala četvorogodišnja romansa između Šerbedžijine kćerke Lucije i zgodnog Šibenčanina, dobili su zajednički projekat - ABC-jevu krimi seriju "Red Widow" (Crvena udovica). Ova se će se emitovati ponedeljkom na AXN-u od 6. maja. Šerbedžija je dobio ulogu u šest, dok se Višnjićev lik Nikole Šilera pojavljuje u svih osam epizoda prve sezone.
“Red Widow” je samo jedan od projekata koje Višnjić poslednjih godina niže jedan za drugim. Posebno plodonosna bila mu je 2010. godina, a ni prošlom nije mogao da se požali, budući da je dobio značajnu ulogu u hit-seriji “Pan Am”.
Ove godine čeka ga i premijera filma “The Counselor”, u kom igra zajedno s najvećim holivudskim zvezdama - Bredom Pitom, Havijerom Bardemom, Kameron Dijaz i Penelope Kruz, u režiji slavnog Ridlija Skota.
Danas 40-godišnji Višnjić, kog je pre desetak godina People magazin uvrstio među 50 najlepših ljudi na svetu, već godinama ne radi u rodnoj zemlji, a čini se da i nema želju, jer u domovinu dolazi poput većine “gastarbajtera”, na odmor s porodicom - suprugom Ivanom, kćerkom drugog poznatog imena filmske industrije, reditelja Antuna Vrdoljaka, kao i dvojicom sinova, usvojenim Tinom i mlađim Vigom Leom, kog je par nakon duge borbe za potomstvo dobio pre godinu i po. I sam Višnjić u intervjuu koji je dao za Jutarnji list priznaje - Los Anđeles mu je nakon 15 godina života postao dom, grad u kom odgaja svoju decu i radi punom parom.

Kada se stigli u SAD, da li ste već imali nešto dogovoreno ili ste na novom mestu morali da krenete ispočetka?
- Tokom svoje prve posete Americi uspeo sam da obiđem čak 20 saveznih država. Bilo je to zbog premijera filma ‘Dobrodošli u Sarajevo’ i naša turneja trajala je 20 dana. Bilo je to pre otprilike 15-16 godina. Dakle, to je bilo moje prvo američko iskustvo. Svaki dan drugi grad, bilo je to zapravo jedno jako ludo putovanje. A onda sam završio na audiciji za film ‘Magija’ reditelja Grifina Dunea, u kojem su glavne uloge dobile Sandra Bulok i Nikol Kidman. Vratio sam se u Hrvatsku, a tek onda me nazvala moja agentkinja i rekla da sam dobio ulogu i radnu dozvolu koja je važila godinu dana. Vratio sam se u Ameriku, snimio film, imao ugovor i radnu dozvolu. Dakle, za mene je američki početak bio ugodan, lep i jednostavan. Međutim, nakon toga je usledilo dve godine ničega. Bilo je zeznuto, ali onda sam dobio angažman u seriji ‘Hitna služba’, ulogu lekara Luke Kovača. I, kao što znate, tada sam se i trajno preselio u SAD. Američki državljanin postao sam sledeće godine.

Da li je danas stranom glumcu teže da počne karijeru u Holivudu nego što je to bilo ranije?

- Znate šta? Faktor sreće tu ima veliku ulogu. Postoji toliko puno različitih okolnosti. Ja sam u SAD stigao zbog filma ‘Dobrodošli u Sarajevo’, filma koji sam snimio pre puno godina. To je razlog broj jedan. Razlog broj dva - Harvi Vajnštajn bio je jako, jako koristan kada je trebalo da dobijem moju prvu radnu dozvolu i da pronađem svoj prvi posao ovde. A onda se nekoliko stvari dogodilo istovremeno. Zato i mislim da je mnogo sreće u mom slučaju imalo velik značaj. Nemam pojma da li bi bez nje bilo sve isto.

Ne mislite li da jezik ima neke veze s tim? Naime, odlično govorite engleski.
- Hvala. Ali, moj engleski bio je prilično loš kada sam tek stigao ovde. Sumnjam, dakle, da je to pomoglo. Samo mogu da nagađam da je dobro znanje jezika korisna stvar.

Često odlazite u Hrvatsku?
- U SAD-u sada već živim 15 godina s porodicom, suprugom i decom. Los Anđeles je moj dom, moram to reći. Odlazim i svom drugom domu - u Hrvatsku, i to svake godine. Bio sam tamo dva meseca i odlazimo barem jednom godišnje. Ali ovde radim već jako dugo, a u Hrvatskoj sam poslednji projekat imao pre pet godina. Zato, Los Anđeles smatram više svojim domom.

izvor: Jutarnji list

foto: SIPA

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin