Za šta je dobar ananas

Za šta je dobar ananas

Autor: | 22/04/2013

0

Iako se nekada smatralo da ananas potiče iz južne Amerike, ova voćka zapravo je poreklom sa Kariba, a u Afriku i Ameriku doneli su je moreplovci. Mada još uvek je skroz nerazjašnjeno njegovo poreklo, postoji i teorija da ananas potiče iz Paragvaja i sa juga Brazila.

 Pored brojnih dijeta koje se baziraju upravo na unošenju ananasa uz svaki obrok, ovu voćku treba jesti i zbog njenog lekovitog dejstva. Ananas pored ubrzavanja metabolizma i činjenice da vam pomaže da se oslobodite za krtako vreme viška kilograma sadrži moćan antikancerogeni sastojak, pokazala su skorija istraživanja. Ipak, kako bi ova voćka ušla u široku primenu protiv ove opake bolesti potrebno je još istraživanja.

Upala mišića

Ananas kao jedan od sastojaka u ishrani, veoma je bitan za sprečavanje pojave upale mišića. Ananas predstavlja prevenciju upali mišića zahvaljujući enzimu pod nazivom bromelin. Zbog prisustva ovog enzima u ananasu, ananas se ubraja u red namirnica koje se posebno preporučuju za konzumiranje posle treninga odnosno posle fizičke aktivnosti, kada je telo podložno mogućoj upali mišića, uzrokovanoj prekomernim naporom. Takođe, upravo ovaj pomenuti enzim koji je sadržan u ananasu deluje na metabolizam tako što pospešuje sagorevanje masti u organizmu i zbog toga se još jednom ova namirnica preporučuje u ishrani, ovog puta sa ciljem, ako želite da se oslobodite viška kilograma. Na gubitak i smanjenje kilograma, istovremeno utiču i voćne kiseline i prisustvo vitamina C u ananasu koji takođe uzrokuju topljenje masti.

Vitamin B 

U ananasu je sadržan i vitamin B, koji poboljšava normalan rad i funkciju nervnog sistema i doprinosi boljem i zdravijem izgledu kože, kose i noktiju.

Magnezijum

Određeni sastojci iz ananasa kao što je mangan, sprečavaju nastajanje osteoporoze.

Krvni pritisak

Ananas takođe snižava krvni pritisak, normalizuje probavu i sprečava pojavu retke stolice ili je uklanja.

Magično dejstvo

Brojni lekari konzumiranje ove magične voćke preporučuju kod bržeg zarastanja rana, odnosno kod brojnih povreda, bolova u mišićma i kod uganuća. Ananas je dobar za ljudski organizam jer potpomaže održavanju čvrstine kostiju, ali verovali ili ne ublažava bore na licu i podstiče regeneraciju kože. Ananas treba jesti ako imate upalu pluća, ali se savetuje i kod grebanja u grlu i kod anoreksije.

Konzumiranje

Ananas je najbolje konzumirati u svežoj i termički ne obrađenoj varijanti pripreme, jer se svakom termičkom obradom, zaleđavanjem, kuvanjem, pa čak i konzerviranjem gube njegova prirodna svojstva i umanjuje se njegovo dejstvo koje smo nabrojali.

 

Kako prepoznati zreo i dobar ananas?

Evo nekoliko saveta koji će Vam pomoći da se ne snebivate ispred tezge sa voćem nego da odaberete kvalitetan i zreo ananas kao da to radite svaki dan...

Moramo priznati da veći deo nas, nažalost, ne može da se pohvali da često kupuje svež ananas. U principu, ni onaj konzervirani ne kupujemo baš svaki dan pa šta onda tek reći za svež. Posledica toga su naravno brojne nedoumice koje imamo kada je ova voćka u pitanju, a koje nas, u retkim momentima kada i pomislimo da je kupimo, uglavnom odvrate od te namere.

Najpouzdaniji metod je da jednom rukom pridržite ananas, a drugom nežno povučete jedan od centralnih listova. Ukoliko ga lako iščupate, to je siguran znak da je ananas zreo.

Ako vam nije prijatno da ovo uradite na sred marketa ili pijace, evo i drugog načina, mada ne toliko pouzdanog kao prvi.

Dobro osmotrite ananas na koji ste se nameračili. Zreo ananas ćete prepoznati po jarkoj boji ploda i tamno zelenim listovima. Ako su listovi braonkasti, a plod flekav ili mutan, bolje izaberite neki drugi.

Ako je odabrani ananas prošao ovu vizuelnu kontrolu, pređite na sledeći nivo – uzmite ga u ruke i pažljivo ga opipajte. Trebalo bi da bude debeljuškast i nekako „težak za svoju veličinu“. Površina mora delovati mekana, ali nikako ne sme da se ulubljuje pod prstima.

I na kraju, pomirišite ga s donje strane, tamo gde su peteljke. Trebalo bi da miriše prijatno i slatkasto i - na ananas.

Izvor: kodren.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: ananas