Gojaznost

Gojaznost

Autor: | 26/04/2013

0

Gojaznost (latinski obesitas) je hronično stanje u kojem se u ljudskom ili telu nekog drugog sisara mast taloži u količinama koje negativno utiču na zdravlje. Gojaznost je ozbiljno hronično oboljenje koje može dovesti do mnogih medicinskih komplikacija koje umanjuju kvalitet života i skraćuju dužinu života, a čije lečenje ima visoku cenu.

Gojazne osobe imaju veći morbiditet i mortalitet (svakih pola kg preko idealne telesne težine smanjuje životni vek za mesec dana). Posledice i komplikacije gojaznosti dovesti do mnogih medicinskih komplikacija koje umanjuju kvalitet života i skraćuju dužinu života a to su hipertenzija povećan krvni ptitisak. povećan holesterol glukoza u krvi rizik od dobijanja karcinoma itd.

Najbezbednije je da se nedeljno gubi 1/2 kg do 1 kg.

Fizička aktivnost je integralni deo terapije. Spremno sačekati period stabilizacije, period kada se telesna težina duži period zadržava na istoj vrednosti. Održavati postignutu težinu i ne biti obeshrabren.Potrebno je ohrabrenje pacijentu od strane lekara, okoline, grupe i samopodrška.

Naučni metodi redukcije telesne težine

Povećanje fizicke aktivnosti-predlaže se pacijentu da poveća svoju fizičku aktivnost, ali postepeno i obazrivo. U početku to može biti svakodnevno pešačenje. Kasnije treba preći na sistematičnu aktivnost u slobodnom vremenu. Najbolje je opredeliti se za jednu od sledećih aktivnosti: brzi hod, vožnja biciklom, plivanje ili tenis. U početku dovoljno je 10-15 minuta brzog hoda ili neke druge aerobne aktivnosti, a vremenom povećavati dužinu, trajanje i frekvencu. Npr. pacijent treba u početku da brzo hoda 10-15 minuta, tri putanedeljno. Kod pacijenata koji maju ma kakav zdravstveni problem potrebno je da se konsultuju sa lekarom pre početka treninga. Savetuje im se da urade "step test", "trade mill" i EKG. To se savetuje i zdravim osobama muškog pola preko 40 godina i osobama ženskog pola preko 50 godina. Kontraindikacije za fizičku aktivnost su angina pektoris, aritmije, maligne hipertenzije, teška anemija, varikozne vene, nekontrolisani dijabet.

Promena ponašanja

Promena ponašanja odnosi se na to da se smanji količina, vrsta i učestalost uzimanja hrane. Ovakvo lečenje zahteva psihijatrijski tretman koji se može odvijati kroz individualnu terapiju ili radom u grupi.

Terapija lekovima

Terapija lekovima je korisna pomoćna terapija uz strogo indikovanim slučajevima, ali ne zamena za redukcionu dijetu, promene navika i fizičku aktivnost.

Hirurški način lečenja gojaznosti

Ove metode su ograničene na pacijente sa BMI preko 40 i ako im je BMI 30-35 sa teškim komorbiditetom. Jedna od metoda je podvezivanje vilice (Jow Wiring). Pacijent može da uzima samo tečnu hranu, mleko, sokove, suplemente vitamina i minerala, a ne može da žvače. Obično se unosi 1000 kcal dnevno.

Terapija gladovanjem

Parcijalno ili totalno gladovanje je jedan od najstarijih metoda u gubljenju kilograma. Ako je dijeta manja od 1200 kcal dnevno osoba mora biti pod nadzorom lekara. Jako niske kalorične dijete (400 kcal na dan) i niskokalorične dijete (800 kcal na dan) mogu biti uspešne mada su opisani i iznenadni smrtni slučajevi kod malog broja pacijenata. Mogu se javiti i druge komplikacije kojenisu opasne po život pacijenta: usporeni srčani otkucaji, usporen puls, gubitak kose, slabost, pad krvnog pritiska, poremećaj menstrualnog ciklusa, infekcija desni. Ako se ove dijete primenjuju duže od dva meseca koža postaje suva, perutava, kosa i nokti prestaju da rastu, srčani otkucaju postaju nepravilni, dolazi do oštećenja CNS-a i smrti. U početku se može javiti euforija zbog visokih keto tela koji prolaze kroz moždanu barijeru. Uspeh terapije: reguliše se krvni pritisak, šećer i lipidi u krvi. Ovu terapiju iskusni lekari koriste u lečenju gojaznih pacijenata sa preko 25-100 kg prekomerne težine, a ne za gubitak nekoliko suvišnih kilograma.Ukoliko se koriste ove dijete za smanjenje nekoliko suvišnih kilograma početni efekat kod pacijenata je odmah vidljiv jer se najvećim delom gubi voda, zatim mišićna masa i na kraju masti s tim što se, kao popravilu, takva dijeta drži do deset dana te masti i ne uspevaju da započnu proces razgradnje, a pacijent ohrabren početnim efektom nastavlja sa uobičajenom ishranom i ciklus se ponavlja.

Dijeta se privremeno isključuje kod:

·          trudnoće

·          laktacije

·          nestabilni psihički poremećaja

·          nestabilna klinička stanja

Dijeta se sprovodi uz kliničku  procenu isključuje se kod:

·          holelitijaza

·          osteoporoza

 Stalno isključena dijeta:

·          anorexia nervosa

·          terminalni stadijumi

 Zdrav životni stil koji podrazumeva uvođenje fizičke aktivnosti kao integralnog dela svakodnevnog života i zdravo hranjenje.

 1. Fizička aktivnost-fizičke aktivnosti se lako mogu uklopiti u raspored dnevnih obaveza. Šetanje, vožnja biciklom, korišćenje stepenica umesto lifta, brzi hod mogu lako postati deo vašeg životnog stila. Njih treba upražnjavati najmanje 30 minuta svakodnevno.

 2. Zdravo hranjenje podrazumeva rukovođenje principima pravilne ishrane, odnosno pridržavanje pravila koje nam daje nutritivna piramida:

-  Bazu piramide čine razne vrste žita, proizvodi od žita i brašna.40%

- Nesto uži deo piramide čine povrće i voće koji treba da obezbede oko 35 % od ukupne energetske vrednosti.

- Jos uži deo piramide čine meso i proizvodi od mesa, mleko i mlečni proizvodi. Svaka od ovih grupa namirnica treba da je zastupljena sa po 10 %.

- Najuži deo piramide predstavljaju masti, ulja i šećeri. Njih treba jesti u najmanjim količinama koje ce obezbediti 5 % ukupnog energetskog unosa;

Ukupnu količinu hrane rasporediti na više obroka tako da razmak ne bude veći od 5 niti manji od 3 h. Obratiti se stručnjaku za pravilnu ishranu koji će vam dati stručna i praktična uputstva o zdravom hranjenju, odrediti  BMI koji će pacijent održavati. Srećno!

Izvor: kodren.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin