Kako se rešiti sala na stomaku?

Kako se rešiti sala na stomaku?

Autor: | 13/05/2013

0

Ako ste srednjih godina, ili ako ste ikada bili u drugom stanju, ili preterivali u hrani ili pili previše piva, verovatno imate rezervnu gumu koje želite da se otarasite.

Ne postoji tajna formula za skidanje sala na stomaku. Ne postoje magične dijete, namirnice, ili vežbe koje posebno ciljaju salo na stomaku, ali dobra stvar je što se masnoća na stomaku prva smanjuje kada osoba mršavi.

Bilo da imate oblik „jabuke“ sa viškom masti na stomaku, ili „kruške“ sa širokim kukovima i butinama, kada izgubite na težini,  najverovatnije ćete izgubiti više sala na stomaku nego na drugim mestima.

A zašto je to tako? Visceralne masti, koje se nalaze duboko unutar vašeg struka,vise su metabolički aktivne i lakše nestaju nego potkožno masno tkivo ispod kože, naročito ako ga imate puno.

Što više kilograma imate, više je verovatno da ćete prvo gubiti salo na stomaku. Ljudi koji imaju mnogo sala na stomaku znatno će brže videti rezultate mršavljenja na tom delu tela nego neko ko ima manje da izgubi u toj oblasti, npr. salo na stomaku kod žena posle menopauze.

Da li integralne žitarice pomažu da se izgubi stomačno salo?

Skorija istraživanja u Americi pokazala su da ishrana sa kontrolisanim unosom  kalorija i bogata integralnim žitaricama dovodi do smanjenja sala na stomaku.

Učesnici studije koji su jeli integralne žitarice (pored pet porcija voća i povrća, tri porcije mleka sa niskim procentom masti, i dve porcije posnog mesa, ribe, ili živine) izgubili su više sala na stomaku nego druga grupa koja je imala istu ishranu, ali sa rafinisanim brašnom.

Ishrana bogata žitaricama, a smanjenje rafinisanih ugljenih hidrata menja odgovor na glukozu i insulin i olakšava mobilnost masnih naslaga.

Kada jedete hranu kao što je rafinisani beli hleb, ona pokreće niz dešavanja u organizmu, počev od povišenog nivoa šećera u krvi praćenog povećanjem lučenja insulina, što može izazvati da se lakše deponuju masti. Ali ishrana bogata integralnim žitaricama (koje takođe imaju dosta vlakana) poboljšava insulinsku osetljivost. Ovo, zauzvrat pomaže telu da efikasnije koristi glukozu u krvi, snižava nivo glukoze u krvi, i smanjuje taloženje masti.

Pošto su integralne žitarice bogatije vlaknima, duže će vas činiti sitim, i zato ćete manje jesti i gubiti salo.

Može li se vežbanjem doći do ravnog stomaka?

Stotine trbušnjaka svaki dan neće izravnati vaš stomak ako imate višak sala na stomaku. Ako vaši trbušni mišići nisu pokriveni viškom masnoće,njihovo  jačanje vežbama će ih učiniti zategnutijim. Ali vežbe koje ciljaju na stomak neće vas osloboditi sala na stomaku.

Ako želite da smršate i održavate novu liniju, morate se hraniti zdravo, kontrolisati unos kalorija i redovno vežbati.

Rizici koje nosi višak sala na stomaku

Zašto je važno da izgubite masti na stomaku?

Višak masti oko struka je povezan sa većim rizikom od zdravstvenih problema kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, metabolički sindrom i drugi.

Da li je je vaš srednji deo tela prevelik?

Osim indeksa telesne mase (ITM), obim struka se smatra  jednostavnim i pouzdanim testom za merenje zdravlja,statusa debljine, i skrivenih masti.

Kako bi procenili rizik, koristite meku traku za merenje. Zamotajte je oko struka, odmah iznad kukova. Opustite stomak dok ga merite.

Ako je vaš struk veći od 100 cm (za muškarce) ili 89 cm (za žene), imate previše masti na stomaku i moguće je da spadate u rizičnu grupu za dobijanje bolesti srca i drugih stanja.

Najbolji način da izgubite salo na stomaku je da imate uravnoteženu i raznovrsnu ishranu, da kontrolišete unos kalorija i da vežbate najmanje sat vremena dnevno.

Izvor: kodren.com / Planeta zdravlja

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin