Meditacija

Meditacija

Autor: | 14/05/2013

0

ŠTA JE TRANSCENDENTALNA MEDITACIJA

TM je prirodna, laka i udobna mentalna tehnika za psihičko i fizičko opuštanje i potpuni razvoj duhovnog i mentalnog potencijala. To je najpouzdaniji sistem za oslobadjanje duboko ukorenjenih stresova.

Transcendentalna meditacija se uči lako, veoma je prijatna za vežbanje, a prvi rezultati se osećaju već na samom početku. Može da je nauči svako bez obzira na pol, uzrast (donja granica je 4 godine), način života, ideološka i verska shvatanja, stepen obrazovanja i inteligencije…

Jedini uslov da se ova tehnika vežba jeste da imate slobodno mesto da udobno sednete. Možete da vežbate bilo gde – na klupi u parku, u svojoj kancelariji, javnom prevozu… gde god možete da udobno sedite.

Naučna potvrdjenost TM

TM je najviše naučno istraživana tehnika samo-razvoja u svetu danas. Prvo naučno istraživanje je objavio američki fiziolog dr. Robert Valas još 1970. godine. Od tada pa do danas je uradjeno i objavljeno više od 600 naučnih studija u više od 27 zemalja sveta na preko 200 naučnih instituta i ustanova. Ova istraživanja su u najvećem broju vršena u SAD (Harvard, Jel, Stenford, UKLA, MVU, MRI i drugi) zatim Japanu (Japanski nacionalni institut za industrijsko zdravlje, Medicinski institut sv. Marijana), Rusiji (Ruska akademija medicinskih nauka) i Velikoj Britaniji (ako se nauči na preporuku lekara, država plaća sve troškove). Dva istraživanja su radjena čak i u našoj zemlji – prvo u bivšoj SFRJ (grupa autora – uticaj na osnovne kategorije hroničnih i bolesti zavisnosti) a drugo na Institutu za mentalno zdravlje – uticaj TM na indukciju EEG talasa u kori velikog mozga.

Ova istraživanja su objavljivana u vodećim svetskim naučnim časopisima i magazinima kao što su „The Lancet“, „Psychosomatic Medicine“, „JAMA“, „International Journal of Neuroscience“, „Perceptual and Motor Skills“, „Journal of Crime and Justice“, „Criminal Justice and Behavior“, „Journal of Conflict Resolution“, „Реферативний журнал – Всероссииский Институт Научнои и Техническои Информации“…

Američka vlada i danas izdvaja velike sume za naučna istraživanja o uticaju TM na visok krvni pritisak, srčane bolesti i druge značajne bolesti čiji glavni uzrok je stres.

Prema ajur-vedi koren svih bolesti leži u duhu čoveka. Kvalitet duha odredjuje šta i kako čovek jede, čime se bavi, kako se oblači, kada spava, koliko se kreće… Vedska nauka je razvrstala ljude u tri osnovne grupe, u skladu sa preovladavajućim kvalitetima duha (ovi kvaliteti se zovu gune). Ako u duhu preovladava vrlina (na sanskritu satva) takav čovek se naziva satvičan. Ako preovladava strast (radjas) tada je on radjastičan a ako dominira tupost (tamas) onda je on tamastičan.

Iz ovoga je jasno zašto ajur-veda smatra da su osnovni patogeni faktori radjas (strast) i tamas (tupost). Transcendentalna meditacija prvenstveno deluje na ova dva osnovna patogena faktora, jer ona vodi svesni duh do polja čiste svesti – Atme – koje ne sadrži gune. Kada duh dodje u dodir sa tim poljem dubokog odmora – izvorom sve energije i kreativnosti – on stiče veliku snagu i biva obogaćen kvalitetima kreativnosti, jasnoće, smirenosti, budnosti, inteligencije i čistote. Sam ovaj proces dovodi do oslobadjanja svih mogućih stresova koji se nalaze na različitim nivoima duha i tela. Ono što savremena nauka zove „stres“ – to je prema ajur-vedi rezultat delovanja radjasa i tamasa. Dakle, sa obe tačke gledišta – i sa tačke gledišta savremene nauke (oslobadjanje od stresa) i sa tačke gledišta vedske nauke (unošenje čiste satve radi balansiranja radjasa i tamasa) TM izuzetno povoljno deluje na čovekovo mentalno zdravlje.

Izvor: kodren.com / www.ajur-veda.rs

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: meditacija

Pročitajte još