Kafa da, ali umereno

Kafa da, ali umereno

24/05/2013

0

Turska, nes, espreso, kafa je izgradila svoju reputaciju ekscitanta. Ali, njeno delovanje na organizam je mnogo veće! Zrna kafe otkrivaju svoje brojne vrline kada je u pitanju Parkinsonova bolest, kamen u žuči ili migrena. Pogledajmo šta ima u šoljici kafe….

Naučnici vole kafu! Iako dejstva kofeina posebno zanimaju naučnike, ne možemo zanemariti ni druge elemente kafe kao što su antioksidanti.

 

Budilnik!

Koji je glavni motiv ispijanja kafe? Potreba za stimulativnim efektom. Kofein produžava budnost i pažnju i usporava nastanak umora, posebno tokom intelektualnih napora. Ovaj sastojak pozitivno deluje i tokom vožnje automobila: naučne studije su pokazale da kofein poboljšava reflekse i vidnu percepciju. Ali, ova dejstva variraju od osobe do osobe i pokazala su se izraženija kod vozača koji konzumiraju kafu u malim količinama.

Ne goji!

Pored toga što stimuliše organizam, kofein dovodi do povećanja energetskog trošenja! Disanje, održavanje položaja, intelektualna aktivnost uzimaju 16 % dodatne energije dok je telo pod uticajem kofeina. Ali to ne znači da se od kafe mršavi! Napitak je u svakom slučaju niskokaloričan: šoljica kafe sadrži samo od 2 do 5 kalorija, pod uslovom da ne stavite šećer, naravno.

Za varenje i protiv migrene

Pijenje kafe posle jela je ritual! Kafa zaista olakšava varenje povećavajući lučenje pljuvačke i enzima za varenje. Međutim, kafa se ne preoporučuje osobama koje pate od oboljenja jednjaka ili stomaka.

Kafa je poznata da smanjuje migrene! Naime, kofein čini da se krvni sudovi skupljaju, što za posledicu ima smanjenje intenziteta i trajanja migrene. Ako još uzmete paracetamol ili aspirin, dobićete još intenzivniji analgetički efekat.

Umereno!

Kofein može da utiče i na sportsku uspešnost: na nivou nervnog sistema, on održava budnost i utiče na povećanje srčane frekvencije. Na nivou masnih tkiva, kofein mobiliše masti kao glavni izvor energije tokom fizičkog napora. Ovo omogućuje da se ekonomiše sa rezervama mišićne mase i glikogena i da se uspori pojava umora. Isto tako, kofein deluje indirektno na mišiće, povećavajući snagu mišićne kontrakcije. Kafa ima brojne koristi ako je umereno konzumirate, to jest dve ili tri šoljice dnevno. Za sportiste, dakle, nema koristi da piju litre kafe pre utakmice.

Antioksidanti

Osim kofeina, kafa sadrži i druge supstance, takozvane antioksidante, čija se svojstva sve više i više izučavaju. Ovi polifenoli štite ćelije od starenja i mutacija, prouzrokovanih rakom. Zajedno sa čajem, kafa ima najznačajnija antioksidantska svojstva. Međutim, uloga espresa u prevenciji raka tankog creva još uvek nije rasvetljena. Kada je u pitanju najučestaliji rak u Evropi, naučnici ostaju složni u jednoj stvari: konzumacija kafe ne predstavlja nikakav dodatni rizik za nastanak ili pogoršavanje raka creva.

Deluje na nervne ćelije

Kofein se dokazao i kao jedan od faktora preventive Parkinsonove bolesti, poremećaja izazvanog degeneracijom nervnih ćelija. Mnogobrojna istraživanja su došla do zaključka da je učestalost bolesti manja kod populacije koja je redovno pije kafu. Smatra se da je zaštitni faktor 30 % za one koji piju najmanje dve šoljice kafe dnevno. Iako način delovanja i dalje nije najpreciznije objašanjen, nedavni eksperimenti su rasvetlili mehanizam za zaštitu nervnih ćelija : kofein deluje direktno na neke delove mozga koji su zaduženi za kontrolu pokreta, što poboljšava motorne kapacitete pogođenih pacijenata.

Razbija kamen u žuči

Kofein je i zaštita protiv kamena u žuči. Jedna američka studija sprovedena na više od 7 800 žena obolelih od kamena u žuči je otkrilo da su žene koje piju četiri ili više šoljica kafe dnevno imale za 25 % manji rizik da dobiju kamen u žuči. Neka druga istraživanja su pokazala još izraženiji uticaj kod muškaraca, kod kojih je smanjenje rizika i do 45 odsto!

Dobro je znati : kafa ima pozitivna dejstva jedino ako se pije u umerenim i ograničenim količinama. Prekomerna konzumacija izaziva negativne efekte, kao što su nervoza, anksioznost, agresivnost, insomnija… Pijte, ali s merom!

Izvor: kodren.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: kafa

Pročitajte još

Najnovije vesti