Bez kiseonika pati ceo organizam

Bez kiseonika pati ceo organizam

Autor: | 02/06/2013

0


Kiseonik je kao i voda od vitalnog značaja za uravnoteženo funkcionisanje organizma. Uzrok ili posledica najvećeg broja bolesti je smanjenje ili prestanak transporta kiseonika do ćelija kao krajnjih korisnika, što izaziva patnju ćelija, tkiva, organa i organizma u celini (hipoksija ili anoksija). Nedostatak kiseonika mogu da prouzrokuju situacije u kojima osoba može da se nađe prilikom intenzivnog treninga, planinarenja ili usled nekog hroničnog zdravstvenog problema. Pušenje takođe može da prouzrokuje nedostatak kiseonika, što na duže staze može da ima štetan uticaj na ceo organizam.
Kiseonik kao neizostavni element u procesu stvaranja energije apsolutno nije neophodan da bismo se osećali zdravo.
Normalno disanje podrazumeva od dvanaest do petnaest udisaja i izdisaja u minuti. Disanje može da bude narušeno kada su poremećene funkcije pluća, srca ili bubrega, jer kada ovi organi ne funkcionišu dobro, s vremenom se javlja hipoksija, odnosno nedostatak kiseonika. Kad organizam prima manje kiseonika, pluća rade ubrzano da bi nadoknadila manjak. S druge strane, i usporavanjem disanja javlja se nedostatak kiseonika, što može da bude kritično za vitalne organe, mozak i srce.
Usporavanje disanja izazivaju i neki lekovi kao što su sedativi, narkotici ili prevelika količina alkohola, što može da izazove poremećaj centara za kontrolu srčanog rada i disanja u mozgu.
Zbog prekida disanja u snu usled slip apnee najviše trpi srce. Slip apnea je jedan od vodećih faktora rizika za nastanak srčanih bolesti. Kada prestane proces disanja, što kod nekog može da traje i do pedeset sekundi, rad srca se usporava gotovo do potpunog prekida, što trenutno može da izazove infarkt.
Zbog toga što se ne udiše pravilno na nos, već na usta, pluća ne dobijaju topao, vlažan i pročišćen vazduh. Posledice mogu da budu učestali bronhitis, pa i nastanak astme, čak i kod osoba koje nisu sklone alergijama. Kada su gornji disajni putevi zapušeni, sekrecija se sliva niz grlo i izaziva stalnu iritaciju disajnih puteva, što stvara podlogu za infekcije, a učestale infekcije vode u ponavljanje bronhitisa.
Zbog lošeg, nepravilnog disanja trpe svi organi: srce, mozak, gornji i donji respiratorni putevi, a "kvari" se i krvna slika. Neravnomereno udisanje i izdisanje vazduha, ili čak prekid disanja, smanjuju dotok kiseonika u organizam, što je štetno za rad svih organa. Na udaru su prvo gornji disajni putevi, jer su oni prva stanica gde se udahnuti vazduh zadržava. Ako već tu postoji problem, dovoljna količina kiseonika neće stići do drugih organa i tkiva. Sa disanjem najviše imaju problema oni koji imaju veoma iskrivljenu nosnu pregradu ili stalno otečenu sluzokožu nosa usled hroničnih rinoloških bolesti.
I obična devijacija nosne pregrade, koja ne dopušta dovoljno unošenje kiseonika, s vremenom ostavlja trajne posledice po srce. Ono ubrzanim radom pokušava da nadoknadi manjak kiseonika ili se pojačanim pritiskom trudi da dopremi kiseonik u ostala tkiva. Taj stalni pojačani pritisak s godinama može da preraste u hipertenziju.
Druga posledica ogleda se na samom srčanom mišiću. Zbog ubrzanog rada, nekad i tri puta bržem nego što je normalno, srce s vremenom gubi snagu. To može da izazove nastanak angine pektoris, a kasnije i srčani udar.

AKTIVNI KISEONIK
Aktivni kiseonik je tečnost sa jakim dezinfekcionim dejstvom. Ima višestruku primenu zahvaljujući tome što vrlo efikasno uništava sve gram-pozitivne i gram-negativne bakterije, viruse i gljivice. Štiti od zaraza, ubrzava cirkulaciju i osvežava umornu kožu. Koristi se u dermatologiji, kozmetici, stomatologiji, hirurgiji i opštoj medicini. Najčešće se koristi kao odlično rešenje protiv akni. Mogu ga koristiti i deca, s obzirom da ne peni i ne peče, poput alkohola i vodonik peroksida. Vreme delovanja kreće se oko petnaest minuta.
Tretman lica - Aktivni kiseonik osvežava, podmlađuje i regeneriše kožu lica bez obzira na tip kože. Kod osetljivog tipa kože može se pojaviti crvenilo, međutim, ono ne bi trebalo da zabrinjava jer označava pojačanu lokalnu cirkulaciju. Neverovatnom brzinom čisti lice od akni, bubuljica, ekcema i virusnih promena na koži. Nema nuspojava, a rezistentnost se retko javlja.
Dezinfekcija otvorenih rana i posekotina - Pogodan je za čišćenje, ubrzavanje zarastanja svih vrsta rana i sprečava nastanak novih bez obzira na uzrok nastanka: rane kod dijabetičara, dekubitis, ekcemi, mehanička oštećenja kože i drugo.
Dezinfekcija vode za piće - Pijaća voda dezinfikuje se aktivnim kiseonikom tako što se u litar vode sipa litar ili litar i po tečnosti (polovina poklopca), promućka se i sačeka petnaest minuta. Posle toga voda se može piti.
Dezinfekcija i otklanjanje neprijatnog mirisa nogu i obuće - Sobzirom na to da neprijatan miris nogu potiče i od prisustva gljivica i bakterija, a ne samo zbog znojenja, aktivni kiseonik je odlično rešenje kod ovakvih problema. Unutrašnji deo obuće potrebno je poprskati tečnošću i ostaviti je preko noći, a ujutru i u toku dana poprskati i stopala.
Opekotine - Sveža opekotina tretira se neprekidnim prskanjem, dok ne prestane bol, u proseku tri do četiri minuta. Na taj način šanse za pojavu plikova i crvenila su minimalne. Kod većih opečenih površina, potrebno je zaroniti opečeno mesto u posudu u koju ste prethodno sipali aktivni kiseonik. Posle toga, pri prvoj budućoj pojavi bola, potrebno je staviti aktivni kiseonik kako se bol ne bi više javljao.
Proširene vene i poboljšanje cirkulacije - Aktivni kiseonik primenjuje se i kod proširenih i otvorenih vena da bi se ublažio bol i ubrzalo zarastanje. Obolelo mesto trebalo bi prekriti gazom i poprskati tečnošću, a zatim ostaviti da deluje petnaestak minuta. Postupak se ponavlja četiri puta dnevno. Kod umornih i bolnih stopala i listova, aktivni kiseonik koristi se kako bi se ublažio bol i spao otok. Crvenilo, koje se može pojaviti, znak je poboljšane cirkulacije.

HIPERBARIČNA MEDICINA

Hiperbarična medicina zasniva se na čistom kiseoniku koji se udiše pod pritiskom većim od atmosferskog u specijalnim uređajima - hiperbaričnim komorama. Primena kiseonika pod pritiskom većim od atmosferskog predstavlja napredak koji se po značaju može meriti sa uvođenjem transfuzije krvi i antibiotika u terapiji.
Terapija kiseonikom pod pritiskom u hiperbaričnoj komori primenjuje se kod lečenja mnogih bolesti, pre svega poremećaja cirkulacije, sporo zarastajućih rana i kostiju, trovanja gasovima i gangrene. Ova terapija preporučuje se i zdravim osobama da bi sačuvale vitalnost.
Čist kiseonik se u svetu sve više koristi da bi se bar malo „zaustavilo“, ako može i „vratilo“ vreme. Kiseonik poboljšava prokrvljenost i ishranu kože, njenu elastičnost i čvrstinu, pa se koristi i u kozmetičke svrhe, za ulepšavanje i usporavanje starenja.
Hiperbarična komora stimuliše odbrambene snage organizma kiseonikom. Reč je o terapiji pomoću koje kiseonik dospeva u najsitnije delove organizma, na sva ona mesta gde nema krvnih sudova. Ova metoda preporučuje se za lečenje mnogih oboljenja. Nju koriste i zdrave osobe radi procesa detoksikacije, kod najtežih infekcija, srčanih pacijenata, pre svega dijabetičara, kod oboljenja perifernih krvnih sudova i anemije. Dok pod pritiskom od jedne atmosfere pri normalnim uslovima u vazduhu ima 21 odsto kiseonika, u hiperbaričnoj komori je 100 odsto kiseonika pod pritiskom od dve atmosfere.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: kiseonik