Miljana Gavrilović: Ne žalim što sam napustila modeling

Miljana Gavrilović: Ne žalim što sam napustila modeling

Autor: | 15/06/2013

0


Može li novcem da se kupi sreća? Može. A ljubav? Uvek. Novcem sve može da se kupi. Tako je majka male Zvezdane iz serije "Folk" (TV Prva) učila svoju ćerku jedinicu. I zato je ona već u 19. godini stekla status estradne zvezde u usponu. Više ne peva po kafanama na Ibarskoj magistrali. Dogurala je do prestoničkih klubova.
Da li je ovakva slika zaista prisutna u stvarnosti koju živimo, koliko danas ima malih Zvezdana uskraćenih za čisto detinjstvo, kako to roditelji (ne)vaspitavaju decu, uoči nastavka snimanja druge sezone "Folka" razgovaramo sa Miljanom Gavrilović, koja tumači lik glavne junakinje.

Na pitanje da li misli da je sudbina devojčice, čiji talenat roditelji koriste da bi se obogatili, tragična, mlada glumica kaže:
- Možda je to prejaka reč, ali je definitivno žalosno što ima mnogo dece koja odrastaju poput Zvezdane. Brzo prerastu najbezbrižnije godine i ne prožive detinjstvo u pravom smislu te reči, jer im je tako nametnuto. Posledice vaspitanja i usvojenih načela su takve da devojka sa emocijama, koja ima potrebu da ih deli sa drugima, počne da ih guši u sebi zarad navodnog "višeg dobra" - objašnjava Miljana, pripremajući se za nastavak snimanja dela u kojem će Zvezdana najzad biti u poziciji da, umesto roditelja i menadžera, donosi odluke o daljem toku karijere.

Za šta je sve uskraćena vaša junakinja iz serije Dušana Milića?

- Ako je majka još kao devojčicu uverava da novcem sve može da se kupi, a otac je svake večeri, kada druga deca spavaju, vodi do kafanskog mikrofona, onda je logično da Zvezdanu kao tinejdžerku zateknemo u usponu karijere, a bez adekvatne roditeljske potpore. Kada malo bolje razmislite ko trenutno sačinjava njenu okolinu, vidite da tu nema nijednog njenog vršnjaka kao prijatelja. Jedino što nju ispunjava jeste napredak u svetu estrade, što je čini duhovno i emotivno siromašnom. Zato ona kreira sistem vrednosti koji je u većini ovakvih slučajeva daleko od ispravnog.

I vi ste kao tinejdžerka imali šansu da se ozbiljno bavite modelingom, ali su vaši roditelji stavili "veto" na to. Zbog čega? Jeste li u tom trenutku bili ljuti na njih?
- Kada sam dobila ponudu da kao model radim u inostranstvu, bila sam vrlo mlada. Naravno, kao i svaka tinejdžerka, maštala sam kako bi to izgledalo. Roditelji su, međutim, rekli - ne! Onda smo seli da razgovaramo i ja sam shvatila da to nije ono što stvarno želim od života, jer bih morala da se odreknem vremena koje provodim sa porodicom, a i škola bi mnogo trpela zbog toga. Želja za glumom se javila ubrzo posle toga, i evo - tu sam, gde sam.

Imate li danas dilemu da li je to bila prava odluka, da li biste možda bili srećniji da niste poslušali roditelje?
- Nemam dilemu i nije mi žao zbog moje odluke, jer sve što mi se dešavalo u životu, dešavalo se u pravo vreme. Napustila sam modeling kao profesiju, ali kada se bavite javnim poslom, ne možete da kažete da ste zauvek otišli iz sveta mode. Glumice poput Monike Beluči i Eve Longorije su zaštitna lica mnogih brendova ili modeli velikih reklamnih kampanja.

Obrazovanje vam je važnije od poziranja?

- Da, obrazovanje mi je primarna stvar i imam ambiciju da se dalje usavršavam. Trenutno sam na master studijama na Fakultetu dramskih umetnosti, gde se upoznajemo sa psihologijom snova, osnovima filmske režije, šekspirologijom, estetikom i autorskim pozorištem.

Ako ste saglasni da je ovo doba posrnulih vrednosti, na koji način uspevate da ostanete svoji i ne podlegnete pritiscima?
- Imam cilj kojem stremim i volju da ga ostvarim. Važno je biti borac i naučiti da koriguješ svoje mane, a ne da potenciraš vrline. Zato se svakog dana trudim da upoznajem sebe, da istražujem i radim na sebi u svakom smislu: fizičkom, spiritualnom, edukativnom... Pratim svoj unutrašnji glas, pa kada shvatim da je došlo do preopterećenja, znam da mi je potrebno malo oduška. U tom procesu "filtriranja" pokušavam da se okrenem sebi, da vidim šta zaista mislim i osećam.

U kojoj ulozi biste voleli da se iskažete?
- Do sada niko nije dramatizovao biografiju Madam Lenormand, koja je slavu stekla proricanjem budućnosti i to ni manje ni više nego velikom vojskovođi i caru Napoleonu. Volela bih da mogu da igram ovakvu ili sličnu ulogu, da se stavim u kožu žene koja je imala veliki udeo u svetskoj istoriji, bez direktnog uticaja na nju.

Da li vam je trbušni ples i dalje ventil za opuštanje?

- Prestala sam time da se bavim, ali zato igram zumbu skoro svakog dana i sa ličnim trenerom Petrom treniram tri puta nedeljno. Tako održavam kondiciju.

Izvor: Novosti

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin