Letnja nega kose

Letnja nega kose

Autor: | 15/08/2013

0

Ultraljubičasto zračenje je nešto na šta treba obraćati pažnju tokom cele godine, a naravno, naročito leti. Zato je dobro da u svoj režim nege uvedete neki proizvod koji sadrži UV filtere.

Sunčevo zračenje samo po sebi (bez dodatnih mehaničkih uticaja itd) može da oslabi strukturu vlasi i da ošteti kosu jer rastvara supstancu koja predstavlja svojevrstan lepak između kutikula (18-MEA). Ova supstanca se oštećuje pod uticajem sunčevih zraka i na taj način se usled oslabljenih kutikula ugrožava integritet cele dlake. Kada "uživate" na suncu namazani losionom za sunčanje, setite se i ovoga ;) i imajte na umu da je kosi jednako potrebna zaštita.

UVB zraci su odgovorni za gubitak proteina kose a UVA zraci za promenu boje. Aminokiseline vlasi su fotosenzitivne i apsorbuju ova zračenja i prilikom njihovog raspadanja oslobađaju se slobodni radikali. Slobodni radikali oštećuju proteine kose, naročito keratin. Mala količina zračenja neće imati veliki uticaj na zdravu kosu (naročito ako je tamna) ali kosa koja je već oštećena je pod povećanim rizikom, naročito ona koja je tretirana hemikalijama (npr. trajno ispravljanje).

Kosa u određenom procentu sadrži vodu - to je ono što je čini sjajnom, hidriranom i elastičnom (slično kao sa kožom lica, na primer). Leti je povećan broj faktora koji mogu dovesti do dehidratacije i isušiti dlaku. Dakle, suština letnje nege, pored proizvoda koji sadrže UV filtere jeste i ishrana i hidratacija kose što se može postići dobrim maskama, uljima i/ili dubinskim tretmanima. Morska voda sadrži so, voda u bazenu sadrži hlor - ovo su takođe faktori koji podstiču isušivanje kose.

Dakle, leti uvedite neki dubinski tretman za kosu po izboru. Možete probati da povremeno prespavate sa nekim uljem na kosi a takođe možete staviti ulje dok ste na plaži. Nosite šeširiće ili pravite frizure sa maramama (ovo je možda ujedno i najvažniji savet). Dobro bi bilo da nabavite leave-in proizvod koji sadrži UV filtere. Šea puter takođe ima izvesnu sposobnost apsorbovanja ultraljubičastih zraka (na nekim sajtovima može da se kupi nerafinisani šea puter; sa njim se mogu praviti razne hranljive i hidrantne maske za kosu).

Izvor: kodren.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin