Rade Šerbedžija: Dobitnik nagrade "Živojin Pavlović"

Rade Šerbedžija: Dobitnik nagrade "Živojin Pavlović"

Autor: | 14/09/2013

0


U Leskovcu je u četvrtak uveče počeo Šesti internacionalni filmski festival „Liffe 2013“, koji će trajati do 16. septembra. Manifestacija je počela projekcijom ostvarenja „Falsifikator“ Gorana Markovića. Na otvaranju je glavna zvezda bio slavni glumac Rade Šerbedžija, kojem je uručena nagrada „Živojin Pavlović“.
- U svom životu sam primio mnoge nagrade, a ove godine, dve najdraže. U Puli sam primio nagradu „Fabijan Šovagović“, a u Leskovcu primam nagradu „Živojin Pavlović“ - poručio je, vidno potresen, glumac Rade Šerbedžija.
Više puta prekidan burnim aplauzom, Šerbedžija se izvinio publici uz obrazloženje da je to „valjda znak slabosti“.
- Znate, možda sam malo i ostario. Živojin Pavlović je bio jedan od najvažnijih ljudi bivše Jugoslavije, ne samo kao reditelj već kao jedan kritički duh, um. Živojin Pavlović je bio najhrabriji čovek koga sam ja poznavao. Toliko je divno što ste ovu nagradu nazvali njegovim imenom i toliko je divno što se ovaj festival održava na jugu, od koga on nije bio daleko po svom temperamentu - kazao je Šerbedžija.
Glumačka legenda je istakla da ljude ratovi mogu razdvojiti, ali da će ih filmovi uvek spajati.
- Toliko je divno što održavate ovaj internacionalni festival od svih bivših naroda bivše Jugoslavije. To je savršeno. I kad nas rastave ratovi, film nas može sastaviti i spasti. I ovo platno što je večeras palo, sasvim u felinijevskom duhu, pokazuje koliko je ovo šarmantan festival koji ima smisla - poručio je Rade Šerbedžija otvarajući festival.
Publici su se predstavili i glumica Tanja Bošković, reditelji Goran Marković i Lordan Zafranović. Umetnički direktor festivala „Liffe“, reditelj Darko Bajić rekao je da ga srpska kinematografija danas podseća na platno koje se izduvalo.
- A mi ipak ostajemo i pokušavamo da pravimo filmove, zato što filmove pravimo za vas - rekao je Bajić. Predsednik žirija Lordan Zafranović rekao je da je zbog ovog festivala prešao hiljade kilometara i da je u Leskovac došao iz Praga.

Izvor: Kurir
Foto: Fonet

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin