Uzbudljiva poseta Škotskoj: Zemlja viskija i nestvarnih pejzaža

Uzbudljiva poseta Škotskoj: Zemlja viskija i nestvarnih pejzaža

Autor: | 19/09/2013

0

Upoznavanje Škotske, koja broji pet miliona stanovnika, počinje od fantastične prirode. Ekipa predstavnika medija iz Beograda još po izlasku sa aerodroma mogla je da primeti da je ova zemlja nestvarnih pejzaža zapravo idealna turistička destinacija. Blaga klima, prelepa priroda, predusretljivi i ljubazni Škotlanđani, bogata istorija i neobični običaji, samo su neki od razloga što turisti iz celog sveta dolaze u zemlju gajdi čitave godine.
Najčuveniji viski na svetu ipak je jedan od najjačih razloga što je Škotska idealna destinacija za hedoniste. Viski je bio razlog obilaska regije Spejsajd, u kojoj se nalazi najveći broj destilerija. Društvo iz Beograda obišlo je tri najpoznatije: "Chivas", "Ballantine's" i "The Glenlivet".
Novinari su bili smešteni u gradiću Kejt, u "Linn House", restauriranom zdanju koje datira iz 1726, a danas je vlasništvo kompanije "Chivas Brothers". Samo nekoliko stotina metara dalje nalazi se jedna od najlepših destilerija viskija u Škotskoj, "Strathisla", u kojoj se pravi "Chivas". Svaki član ekipe probao je sve vrste viskija pošto se upoznao sa zanimljivom proizvodnjom ovog alkoholnog pića, obilazeći cele destilerije. Ekipa je uživala i narednog dana, kada je obišla destileriju "Ballantine's", boravila u izložbenoj kući Džordža Balantajna i premijerno videla novu bocu pića "Ballantine's Finest". Atraktivni izgled flaše i "lansiranje" nove ambalaže proslavljeni su i u Srbiji na originalan način, nedavno održanim nezaboravnim žurkama u pet najpopularnijih srpskih klubova. Posetioci zabava su preko "live streaminga" imali priliku da istovremeno prate žurke koje su se u tom trenutku dešavale u ostalim gradovima. Najpopularniji didžejevi nastupali su na beogradskom "Fristajleru", u novosadskom "Đardinu", kragujevačkom "Kazinu", subotičkom "Saksu" i u "Sparku" u Nišu.
U kući Džordža Balantajna, koji je "utemeljio" savršen ukus viskija mešanjem "malt" i "grain" viskija, elegantni izgled nove boce oduševio je prisutne koji su sa uživanjem degustirali viski.
Treći dan je bio rezervisan za destileriju "Glenlivet". Čak ni jaka kiša nije pokvarila obilazak destilerije "singl malt" viskija i fabrike u kojoj se burad manuelno proizvodi. Naime, u buradi u kojoj se čuva viski nekada je bio šeri, a burići se dopremaju, razmontiravaju i ponovo sklapaju za čuvanje viskija. Svojevrsna turistička atrakcija uz kupljenu kartu uključuje film u kome se objašnjava proces pravljenja buradi, obilazak fabrike, u kojoj se kroz ogromna stakla posmatraju radnici koji ručno prave burad, i poslasticu - kupovinu suvenira u radnji.
Poslednjeg dana ekipa je imala specijalan program, veče "obojeno" tradicijom Škotske. Meni večere, na kojoj su svi muškarci nosili tradicionalne odore sa kiltovima, škotskim suknjama, a žene karirane marame, sačinjavala su različita tradicionalna jela poslužena u prelepom ambijentu trpezarije zdanja "Linn House". Međutim, teatralni ulazak "hagisa", nacionalnog jela pripremljenog od ovčijih iznutrica, cela ekipa će pamtiti zauvek. Uz sviranje gajdi, cenjeni stručnjak Kolin Skot, "Master Blender", odnosno majstor spravljanja "Chivas" viskija, izrecitovao je pesmu posvećenu veličanju "hagisa", koji ima toliko intenzivan ukus da se jede "dobro zaliven" viskijem.
Tradicionalno veče bilo je začinjeno i plesom ekipe uz orkestar koji je izvodio škotske nacionalne pesme. Najhrabriji su igrali u dnevnom boravku, dok su posmatrači uživali u živopisnom prizoru uz viski koji su točili iz nove atraktivne boce "Ballantine's Finest" viskija.

Piše: Nadežda Jokić, Life Content

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin
Tagovi: škotska