Odlična poseta "Velikoj Izi"

Odlična poseta "Velikoj Izi"

Autor: | 22/09/2013

0

Više od hiljadu posetilaca je za samo četiri dana od otvaranja 17. septembra videlo izložbu Velika Iza Vlaha Bukovca. Postavka Spomen-zbirke Pavla Beljanskog iz Novog Sada u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu posvećena slici Velika Iza (1882) i Vlahu Bukovcu, pruža uvid u parisko okruženje u kojem je slika nastala. Predstavlja delo, autora, ali i literarni predložak po kojem je slika nastala, roman Aleksisa Buvijea "La Grande Iza". Na izložbi, osim Velike Ize, izložena je i Cigančica s dairama, delo iz fundusa Doma Vojske Srbije.
Deo postavke namenjen je slepima i slabovidima, koji pomoću taktilnih segmenata i zvučnog vođenja, mogu da osete lepotu umetničkog dela.
Bogat i raznovrstan prateći program tokom izložbe koja traje do 2. novembra, počeo je danas predavanjem dr Daniele Korolija Crkvenjakov iz Galerije Matice srpske o restauraciji Velike Ize, koja se pred očima publike našla prvi put posle konzervatorsko-restauratorskih zahvata.
Sliku Velika Iza je 1965. godine Pavle Beljanski specijalnim Darovnim ugovorom poklonio Spomen-zbirci i ustanovio Nadgradu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji diplomski rad iz nacionale istorije umetnosti, koja će 2. novembra 2013. godine, biti dodeljena četrdeset šesti put.

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin