Evrosong: Da li je ovo početak kraja?

Evrosong: Da li je ovo početak kraja?

Autor: | 25/09/2013

0


Broj zemalja koje neće učestvovati na Evroviziji svakodnevno se povećava, a najnoviji udarac već uzdrmanom takmičenju zadala je Turska koja priprema svoju verziju - Turkoviziju.
Turska, Bosna i Hercegovina, Azerbejdžan, Severni Kipar, Kazahstan i još dvadesetak zemalja koje su istorijski i kulturološki povezane sa Turskom, takmičiće se na Turkoviziji. Turska, koja je godinama unazad imala dobar plasman na Evrosongu, od prošle godine se ne takmiči, ali su zato odlučili da svoj već postojeći festival internacionaliziju, pa će tako u decembru biti domaćini velikog festivala. Jedna od zemalja učesnica biće i Bosna i Hercegovina. Ahmed Švrakić, direktor produkcije “Hayat”, u okviru istoimene bosanske televizije, potpisao je prošle nedelje ugovor sa organizatorima Turkovizije. Bosnu i Hercegovinu će na Turkoviziji predstavljati grupa “Emir & Frozen Camels”, čiji je frontmen Emir Bukovica prisustvovao potpisivanju saradnje sa ovim festivalom. Ovaj bend ima tri albuma. Turski javni servis odlučio je još prošle godine da bojkotuje takmičenje javno iznoseći kao razlog pravila koja nalažu da se Britanija, Francuska, Nemačka, Italija i Španija direktno plasiraju u finale. Istovremeno, organizatori pokušavaju da se oporave od navoda da se glasovi kupuju, pa su tako promenili propozicije koje važe od naredne godine.

Ovo su nova pravila Evrosonga
Žiri - Identitet članova nacionalnih žirija, čiji glasovi donose 50 odsto poena, biće poznat pre finala
Učesnici - Muzičari mogu da budu deo žirija samo ako nisu učestvovali na prethodna dva Evrosonga
Azerbejdžan - Organizatori Evrosonga vode istragu vezanu za navodnu kupovinu glasova, a pobednik iz 2011. i prošlogodišnji drugoplasirani Azerbejdžan je jedini pod istragom
Hrvatska - Poslednja zemlja koja je odustala od učešća zbog finansijske krize

Izvor: Blic

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: evrosong