Novak Đoković: Sa vojvotkinjom od Jorka otvorio prvu "Školicu života"

Novak Đoković: Sa vojvotkinjom od Jorka otvorio prvu "Školicu života"

Autor: | 04/10/2013

0


Nakon što je nastupio u "Dejvis kupu" protiv reprezentacije Kanade, čime je dao značajan doprinos ulasku Srbije u finale ovog takmičenja, naš najbolji sportista Novak Đoković zvanično je otvorio prvu u nizu „Školicu života“ u selu Kadina Luka, koje se nalazi pored Ljiga. Reč je o projektu koji finansira Fondacija našeg šampiona, a cilj je da se u što više nerazvijenih opština otvore ovakve ustanove u kojima će veliki deo detinjstva provoditi mališani kojima nisu dostupne predškolske ustanove. Zahvaljujući novčanoj pomoći koju su dobili, dvanaestoro mališana, uzrasta od tri do pet godina, ubuduće će u Kadinoj Luci pohađati predškolsku nastavu u renoviranoj zgradi osnovne škole „Sava Kerković“, a u poslednja ti meseca zarad toga su adaptirane učionice, izgrađeno kupatilo, uređeno je dvorište, a sredstva su uložena i u obuku vaspitača i kupovinu nastavnog materijala.
Mališani koji žive u blizini Ljiga i njihovi roditelji bili su oduševljeni što im je u posetu stigao njihov omiljeni sportista, pa su tim povodom organizovali predstavu za našeg šampiona, kao i malu likovnu koloniju. Novak je došao u društvu vojvotkinje od Jorka Sare Ferguson, koja je na globalnom nivou ambasador njegove fondacije.
- Danas smo na početku ostvarenja našeg cilja - da sva deca u Srbiji dobiju prostor u kome će se igrati, učiti i provoditi kvalitetno vreme uz vaspitače, ali i roditelje ukoliko budu želeli. Kadinu Luku smo izabrali jer ovo selo pripada Ljigu, opštini koja je jedna od najugroženijih u Srbiji, a sledi nam ovakav posao i u Raškoj, Kniću, i Kraljevu. Misija naše Fondacije je da ulaganjem u decu obezbedimo njihovu sigurnu budućnost, jer kako god da bude sutra u Srbiji, obrazovanje i znanje im niko ne može uzeti - rekao je Novak i dodao:
- Zahvaljujem se učiteljici i roditeljima koji su danonoćno ovde bili i pomagali da škola bude ovako lepa. Da nije bilo njih i da oni nisu bili tako posvećeni našem projektu, mislim da ne bi ovoliko topline bilo svuda - iskreno je rekao Đoković.
Vojvotkinja od Jorka Sara Ferguson takođe je bila dirnuta toplom dobrodošlicom, a tokom posete otkrila je prisutnima zbog čega je odlučila da sarađuje sa našim najboljim teniserom, i kako ju je sa Novakom upoznao Milutin Getsbi, koji je globalni predsednik Fondacije za prikupljanje sredstava.
- Pre mnogo godina posetila sam izbeglički kamp u vašoj zemlji i poželela sam da se jednog dana vratim u Srbiju i vidim tu divnu decu ponovo. Zahvaljujući mom dugogodišnjem prijatelju Milutinu Getsbiju, kome sam prenela svoje želje, upoznala sam se sa Novakom i Jelenom. Veoma sam srećna što mi se ispunila želja i što sam se vratila kako bi pomogla deci i podržala sve ono što radi Fondacija "Novak Đoković", kao i njegov trud da ostvari svoje snove. Rekla sam Jeleni kako mi se dopada što su se fokusirali na bazu svega što je važno za budućnost, a to je rano obrazovanje. Na taj način uspevate da pomognete celoj generaciji da bude bolja. Veoma je bilo važno što sam došla, jer želim na svaki način da pomognem Novaku, Jeleni, Fondaciji, ali i Srbiji, kako god mogu. Spremna sam da dođem i pomognem, čak i kad je Novak zauzet i igra tenis. Ovde sam da učinim sve što mogu za srpski narod, Novaka i Jelenu. Impresionirana sam decom koju sam danas upoznala. Veoma su talentovana za mnoge stvari, a pogotovu za crtanje. Puni su entuzijazma, a za to je zaslužna njihova učiteljica, kojoj čestitam na svim lepim stvarima kojima ih je naučila. Filantropijom se bavim više od trideset godina i znam da je najvažnije da čovek u sve uđe čista srca, a to je ono što svi ovde zajedno rade - rekla je Sara Ferguson.
Najveću sreću zbog novog predškolskog objekta pokazali su mališani koji su bili i oduševljeni što je njihov omiljeni sportista Novak Đoković došao da ih poseti. Inače, renoviranje škole „Sava Kreković“ započelo je u aprilu, kada je tu ustanovu posetila Novakova devojka i direktorka njegove Fondacije, Jelena Ristić. Zanimljivo je da su tu školu svojevremeno pohađali njeni baka i deka, tako da je ona često posećivala tu ustanovu i bila je upoznata sa svim problemima.

Piše: Ivana Nikolić, Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još