Goran Bregović: Osnovao fondaciju za pomoć Romima u Sarajevu

Goran Bregović: Osnovao fondaciju za pomoć Romima u Sarajevu

Autor: | 05/10/2013

0


Muzičar Goran Bregović osnovao je u Sarajevu fondaciju "Gorica - Goran Bregović" sa namerom da podrži i materijalno pomogne učenike i studenate romske nacionalnosti u Bosni i Hercegovini, koji imaju želju, ali ne i mogućnost da se muzički obrazuju. Popularni Brega podseća da su Romi muzički veoma nadaren narod i da im je muzika sastavni deo života, ali da su većinom bez muzičkog obrazovanja, prenosi sarajevski "Dnevni avaz". Tokom novembra će na zvaničnoj internet stranici Fondacije (gorica.org) biti objavljene aplikacije, a konkurs za stipendije u januaru naredne godine. Mesečna stipendija će za učenike nižih muzičkih škola iznositi 100 konvertibilnih maraka (oko 50 evra), 200 maraka za srednjoškolce i 300 za studente. Za učenike i studente koji nisu iz Sarajeva biće osiguran i smeštaj. Bregović je i pre osnivanja Fondacije svojim umetničkim radom pružao podršku Romima, a njegova karijera, nakon "Bijelog dugmeta", zasniva se, uglavnom, na romskoj muzici i kulturi. Njegov album "Šampanjac za Cigane", koji upravo promoviše velikim koncertima u prestižnim svetskim dvoranima, takođe je jedan vid podrške Romina.
- Nisu Cigani nikada bili problem ovog sveta, oni su uvek bili talenat ovog sveta. Verovatno će Evropa jednog dana reći da je ciganska kultura ostavila tragove - poručio je muzičar nakon objavljivanja albuma.
Očekuje se da će Fondacija, kao jedinstveni i pionirski projekat, imati snažan ođek i iz prestonice BiH u svet poslati pozitivnu priču.
- Postoje mnogobrojne vladine i nevladine organizacije koje Romima pružaju razne vrste podrške, ali nijedna na planu muzičkog obrazovanja - navode iz Bregovićeve fondacije.
Namera osnivača i članova je da se njihovo delovanje s vremenom proširi i van granica BiH. Prema saznanju "Avaza", Fondacija će veliku promociju imati 19. decembra u sarajevskoj dvorani Zetra.
"Saso Mange - veče donatora" okupiće najveće zvezde regiona, a očekuje se dolazak i svetski značajnih muzičara.

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: goran bregovic