Slatki greh: Bela čokolada ima veliku kalorijsku vrednost, ali ne i hranljivu

Slatki greh: Bela čokolada ima veliku kalorijsku vrednost, ali ne i hranljivu

Autor: | 22/10/2013

0

Bela čokolada, koju deca naprosto obožavaju, zapravo je mešavina masnoća i hemijskih aroma. Nutricionisti upozoravaju da ovaj proizvod potpuno neopravdano nosi ime “čokolada”, jer ne sadrži glavni sastojak prave čokolade, kakao.

Kako tvrde specijalisti za ishranu, proizvođači bele čokolade umesto kakao maslaca koriste druge biljne masti, pa bela čokolada ne može da posluži ni kao najlošija zamena za čokoladu.

- Bela čokolada je slatki otrov koji ne obezbeđuje neophodne vitamine i minerale i nema apsolutno nikakvu hranljivu vrednost, već isključivo kalorijsku. Za razliku od braon čokolade, u beloj nema teobromina koji se dobija iz kakao drveta, a deluje stimulativno na organizam ako se konzumira u umerenim količinama - kaže primarijus dr Ljubomir Pfaf, specijalista za ishranu.

Stručnjaci upozoravaju da se bela čokolada mnogo teže vari od crne, jer u najboljem slučaju sadrži do 20 odsto kakao maslaca, a oko 14 odsto sastava čini suva mlečna masa. Ostatak je pre svega šećer, pa u 100 grama bele čokolade ima i do 57,1 gram ugljenih hidrata.

- Reč “čokalada“ u takozvanoj beloj čokoladi uvek je bila pod znakom pitanja, jer ona u sebi nema kakao, što je osnovni sastojak braon čokolade. To uglavnom bude mešavina putera ili nekih drugih masti, sa dosta šećera i veštačkih emulgatora kojima se postiže ukus - objašnjava nutricionista Milka Raičević.

Ona upozorava da je ovaj “slatki greh“ prepun veštačkih aroma, emulgatora i nezdravih zamena za kakao maslac (32,2 grama u 100 grama čokolade).

- Najveći problem sa ovom poslasticom je što nikad niste sigurni šta jedete. Ali ako već ne možete da joj se oduprete, morate se truditi da kupujete od proverenih proizvođača, da uvek pročitate sadržaj i, naravno, da ne preterujete, jer je sve preko tri kockice previše - savetuje Raičevićeva.

Izvor: zena.blic.rs

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin