Pobednici konkursa "Mladi? Kreativni? Chevrolet! 2013" u Mančesteru

Pobednici konkursa "Mladi? Kreativni? Chevrolet! 2013" u Mančesteru

Autor: | 31/10/2013

0

Dvadeset jednom pobedniku ovogodišnjeg evropskog takmičenja Young Creative Chevrolet (YCC) u umetnosti i dizajnu biće ukazana čast na ceremoniji dodele nagrada ovog vikenda u Mančesteru, Velika Britanija, gradu koji savršeno odgovara temi YCC 2013.
Ovogodišnji konkurs za temu je imao fudbal: igre, navijači i ogromne, kontinuirane popularnosti ovog sporta. Studentima je postavljen izazov u četiri kreativne discipline (moda, fotografija, video i vizuelne umetnosti), da istraže i oslikaju ono što se jedino može zvati "globalnim fenomenom" fudbala. Tema konkursa inspirisana je sve većom Chevroletov-om podrškom fudbalu i njegovim navijačima kroz sponzorstvo Premijer ligaša Mančester Junajteda i Liverpula, Fudbalske federacije S.A.D. i podršku ambicioznom projektu "Jedan svet fudbala".
Vidžej Ijer, direktor sektora komunikacija Chevrolet-a i Cadillac-a za Evropu i predsednik žirija konkursa YCC 2013, primetio je:
- Još jednom smo zadivljeni kvalitetom radova podnetih po konkursu. Svaki pobednički projekat konkursa YCC 2013 ponudio je istinski svež pogled na igru i fudbalske navijače i iznova nas oduševio, a u vezi sa Chevrolet-ovim globalnim učešćem u najpopularnijem sportu na svetu.
Predstavnica lifestyle medija u žiriju Rozana Duram primetila je:
- Podneti radovi po konkursu "Mladi? Kreativni? Chevrolet!" za 2013. godinu pokazali su koliko je krativna genijalnost aktuelna u evropskim školama umetnosti i dizajna. Pobednički projekti u svim disciplinama - od mode do video radova – rešili su zadatke na zavidno dobre i inteligentne načine i zaista su primenljivi na Chevrolet-ov rad. Takmičenje neguje talentovanu grupu mladih kreativnih umetnika širom Evrope.

Priznanje i iskustvo stvarnog sveta među glavnim nagradama konkursa YCC

U svojoj sedmoj godini, željno iščekivano godišnje takmičenje YCC 2013 privuklo je studente najboljih škola primenjenih umetnosti iz petnaest evropskih zemalja: Austrije, Belgije, Hrvatske, Češke, Francuske, Nemačke, Mađarska, Italije, Portugala, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Španije i Velike Britanije. Kompletan spisak škola koje učestvuju u konkursu YCC 2013 može se naći ovde.
Pored ekskluzivnog putovanja u Mančester, tri prvoplasirana učesnika na evropskom konkursu YCC u svakoj od kreativnih disciplina primila su novčane nagrade u ukupnom iznosu od 5.200 evra, 4.200 evra odnosno 3.200 evra.
Pored toga, svakom osvajaču prvog mesta na evropskom takmičenju biće omogućena jedinstvena saradnja sa zapaženim umetnicima i stručnjacima u njihovim oblastima. Prethodni pobednicima, na primer, omogućena je profesionalna praksa u londonskom studiju za dizajn „It's Nice That“, produkciji Endemol, kao i učešće u snimanju fotografija za Chevrolet Camaro.

Pobednici evropskog takmičenja u umetnosti i dizajnu YCC 2013, po kreativnim disciplinama, su:

Moda
Kreativni zadatak: dizajnirati upadljivu, sportsku odeću koja odslikava duh okorelog fudbalskog navijača i koja će podržatii promociju modela Manchester United Special Edition Chevrolet Aveo.
1. Anet Galvelđi, Žofija Kormoš, Žolt Miovac – Univerzitet umetnosti i dizajna Moholj-Nađ - Mađarska
2. Luis Emilio - MODATEX - Portugal
3. Dušana Lehotová – Slovački univerzitet tehnologije u Bratislavi - Slovačka
- Pobednički projekat je seksi, savremena i elegantna sportska odeća sa detaljima iz sveta fudbala (šestougaoni oblici na jakni) kao i onim koji podsećaju na Chevrolet Aveo (oštre linije na jakni, kao i transparentni umetak na leđima u obliku rešetke hladnjaka na modelu Aveo). Studenti su koristili inovativnu tehniku poput aplikacije PVC traka i zanimljiv miks materijala - navodi Tom Rebl, član modnog žirija.

Fotografija

Kreativni zadatak: povratak suštini sporta, kako bi se uhvatila slika koja osvetljava univerzalnu dopadljivost fudbala.
1. Juraj Holček - Slovački univerzitet tehnologije u Bratislavi - Slovačka
2. Dario Belić, Dino Šertović – Akademija dramskih umetnostu, Zagrebački univerzitet - Hrvatska
3. Šarlin Destre, Rouz Difurnije Forten, Sandra Žiri - MJM Paris - Francuska
Džonatan Brigs, član žirija za fotografije, primetio je:
- Slika ima izvrstan tempo. Možete da se krećete kroz njene slojeve – odlikuje se suptilnošću i prenosi snažnu priču. Slika je ambiciozna kada su u pitanju oblik i forma. Prelepo je izvedena i mogla bi da učestvuje u nagradnom takmičenju za reklame.

Video
Kreativni zadatak: kreirati poletan, zabavan film, koji ne samo da objašnjava pravila i "svet" fudbala onima koji ga ne prate, već ih i pretvara u navijače.
1. Danijela Štencenberger, Roman Bek – Univerzitet primenjenih umetnosti Beč - Austrija
2. Stefan Katanić - Fakultet Primenjenih Umetnosti – Srbija
3. Đoakino D'Amiko, Alesija Kapućini, Đovani Pjetro Stela - RUFA, Roma - Italija
Ian Kartrajt, član žirija za dodelu nagrada za video radove, rekao je sledeće, govoreći o dobitniku prve nagrade:
- U pitanju je prelepa animacija koja vam sve vreme drži osmeh na licu. Ona postaje sve bolja svaki put kad je iznova gledate, obraćajući veliku pažnju na detalje. Kada su u pitanju nefudbalski navijači, ovo predstavlja sjajan rad koji proslavlja korene fudbala: Prikazivanje sklonosti ka šutanju stvari iz vremena dinosaurusa sve do današnje igre.

Vizuelne umetnosti
Kreativni zadatak: dizajnirati Manchester United Special Edition Chevrolet Aveo kao "vozilo za prevoz navijača " kojim se zagriženi navijači Mančester junajteda voze na utakmice.
1. Jan Šlegr, Jan Bača - Univerzitet Tomeše Bati Zlin - Češka
2. Mihailo Kalabić - Fakultet Primenjenih Umetnosti - Srbija
3. Siska Mingneau - KASK Gent - Belgija
Dejv Birs, član žirija za dodelu nagrada za vizulenu umetnost prokomentarisao je pobednički rad:
- Ovaj crtež ispunjava zadatak kreirajući automobil za navijače na kom su prikazani motoi i slogani pravih navijačkih himni. Dobro je izveden i predstavljen.

Pobednički projekti mogu se videti onlajn ovde.

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin