Željko Joksimović: Muzika je u našoj zemlji poslednja rupa na svirali

Željko Joksimović: Muzika je u našoj zemlji poslednja rupa na svirali

Autor: | 25/11/2013

0

Ekonomska kriza ostavila je posledice i na muziku, pa tako Srbija neće imati predstavnika na Evrosongu 2014. godine u Kopenhagenu. Željko Joksimović, koji je se čak četiri puta puta takmičio na najvećem muzičkom takmičenju u Evropi i postigao velike uspehe kao izvođač i autor, nije preterano iznenađen odlukom i smatra da u teškim vremenima kultura prva strada.
- U vreme krize umetnost i kultura su navikli da trpe. Muzička umetnost u našoj zemlji je i sami znamo poslednja rupa na svirali, a prva rupa kad su u pitanju odluke tipa nemamo novca. Pa šta pritisnuti? Najlakše je kulturu i umetnost. Za ostale rupe ćemo se nekako snaći. Svirala trpi sve - slikovito je objasnio Joksimović.
- Srbija je inače ušla u istoriju takmičenja kada je na svom prvom učešću kao samostalna zemlja trijumfovala pesmom "Molitva" u izvođenju Marije Šerifović, a ovo će biti prvi put od 2007. da ne učestvujemo. Odluku o tome da prekinemo tradiciju dugu sedam godina - saopštio je kolegijum RTS-a.
- Kontinuitet učešća Srbije na Evrosongu prekinut je iz finansijskih razloga tj. troškova neophodnih za učešće i organizaciju odlaska delegacije na Pesmu Evrovizije - stoji između ostalog u saopštenju kolegijuma RTS-a, koji ističe da ćemo se vratiti na takmičenje čim se uspostavi stabilno i dovoljno finansiranje Javnog servisa iz budžetskih sredstava u godinama koje slede.
Povodom ove odluke oglasili su se i druge poznate ličnosti iz sveta muzike.
- Čujem da ne idemo na Evrosong?! Tužno! Sa druge strane, možda i bolje - napisala je Marija Šerifović na Tviteru, dok je Marko Kon izjavio:
- Nije moj posao da se bavim finansijama, a da jeste ja bih sigurno našao način da pronađem sredstva.
Kompozitor Saša Milošević Mare, autor numere "Ljubav je svuda", kojom su nas "Moje tri" predstavljale na poslednjem Evrosongu, kaže:
- Žao mi je, ali ukoliko se nema novca koliko je potrebno, bolje je da se i ne ide. Evrosong je jako skup sport.

Izvor: Blic

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin

Pročitajte još