Odredite svoju idealnu težinu

Odredite svoju idealnu težinu

Autor: | 05/12/2013

0

Verovatno ste se više puta ovo zapitali, a da niste ni svesni da je stvar u jednostavnoj formuli. Naime, poenta je da dnevni unos hrane i potrošnje energije budu jednaki. Čak je bolje i da unos bude manji od potrošnje.

Ako hrana koju pojedemo daje više energije nego što telo može da potroši, organizam reaguje na jedini mogući način - zadržava deo koji mu nije potreban za normalan rad i pretvara ga u masne naslage. Posledice su poznate.

Kako odrediti idealnu težinu?

Idealna telesna težina je ona koju dobijemo kada visini oduzmemo broj deset. Dakle, idealna težina osobe visoke 165 centimetara je 55 kilograma. Međutim, sve je ovo relativno jer je mišićna i koštana masa individualna. Prema tome, rezultat može varirati, recimo dva ili tri kilograma više ili niže. Osoba koja se ne bavi fizičkom aktivnošću, trebalo bi da svoj dnevni unos svede na otprilike 1200, do 1500 kalorija, dok je osobi koja se bavi nekim sportom "dozvoljeno" oko 2000.

Koliko potrošimo kretanjem?

Ako se sportskim aktivnostima bavimo povremeno, recimo jednom nedeljno vozimo bicikl, nemojte previše računati na takvu vrstu aktivnosti! Preporučljivo je svakodnevno jedan sat vožnje bicikla ili brže šetnje jer ćemo na taj način potroši dovoljno kalorija kako bismo normalno funkcionisali i kako ne bismo bili skloni gojenju.

Izvor: Life Content

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Najnovije vesti