Preminuo glumac Piter O'Tul

Preminuo glumac Piter O'Tul

Autor: | 16/12/2013

0

Glumac Piter O'Tul, najpoznatiji po ulozi u kultnom filmu "Lorens od Arabije" preminuo je u 81. godini, objavila je njegova porodica. Filmska zvezda, koji je sedamdesetih pobedio rak, preminuo je u bolnici u Londonu nakon duge bolesti.
- Porodica je veoma zahvalna na ljubavi koja je njemu i nama ukazana u ovom teškom periodu. Hvala vam svima - izjavila je njegova kćerka Kejt O'Tul.
Piter je prošle godine objavio da se povlači iz sveta glume, izjavivši da ga je karijera emotivno i finansijski ispunila, te da ga je povezala sa divnim ljudima sa kojima je delio uspehe i promašaje.
Predsednik O'Tulove rodne Irske, Majkl Higins, bio je među prvima koji je iskazao saučešće porodici.
- Irska i svet su izgubili jednog od giganata filma i teatra. U dugoj listi uloga na filmu i na sceni, Piter je glumcima postavio izuzetan standard. Bio je veoma zainteresovan za literaturu, posebno za Šekspirove sonete. Iako je osam puta bio nominovan za Oskara i primio posebnog Oskara za doprinos filmu, bio je duboko posvećen pozorišnoj sceni - rekao je Higins, koji je bio dobar prijatelj sa glumceom još od 1969. godine.
Porodica legendarnog glumca najavila je da će biti organizovan memorijalni događaj u znak sećanja na Pitera, koji će biti ispunjen pesmom i zdravicama, kao što bi on želeo, ali su zamolil medije i javnost da do tada poštuju njihovu privatnost.
Piter O'Tul rođen je u Irskoj, a živeo je u Londonu. Proslavio se ulogom britanskog avanturiste Tomasa Edvarda Lorensa u filmu "Lorens od Arabije", nakon čega je imao glavne uloge u brojnim holivudskim ostvarenjima. Nagrađen je počasnim Oskarom 2003. godine nakon što je tokom karijere osam puta bio nominovan za ovu prestižnu filmsku nagradu, a da je nijednom nije osvojio. Kasnije je priznao da je razmišljao o tome da odbije to priznanje i da zamoli Američku filmsku akademiju da sačeka dok ne napuni 80. godina, jer je smatrao da "još ima vremena da ga osvoji."
Prošlog meseca objavljeno je da je snimio novi film "Katherine of Alexandria", koji će biti objavljen naredne godine.
Iza sebe je ostavio dve kćerke, Pat i Kejt O'Tul, iz braka sa glumicom Sian Filips, i sina Lorkana O'Tula, kojeg je dobio sa Karen Braun.

Autor: Life Content

Foto. SIPA

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin
Tagovi: Preminuo