Gvožđem protiv zimske malaksalosti

Gvožđem protiv zimske malaksalosti

Autor: | 17/12/2013

0

Mnogi ljudi tokom zimskog perioda unose manje zeleniša i drugog povrća. Rezultat toga je manjak gvožđa u krvi, a samim tim i nedostatak snage za svakodnevne obaveze

Ukoliko osećate da ste ovih dana umorni i sve vam teško pada, proverite svoja crvena krvna zrnca i gvožđe. Manjak ovog ključnog minerala značajno utiče na pad energije, pojačan umor i opšti nedostatak snage kako za svakodnevne, tako i za sportske aktivnosti.

U najnovijoj studiji, naučnici su žene koje pate od niskog nivoa gvožđa u telu podelili u dve grupe. Jedna je uzimala suplemente gvožđa, a druga placebo. Nakon 6 meseci, analizom krvi ustanovljeno je da su žene koje su uzimale dodatke gvožđa imale veći nivo gvožđa u krvi, ali i za 20 odsto veću izdržljivost mišića.

Takođe, žene koje su uzimale gvožđe su se za 9 odsto brže oporavljale nakon intenzivnog treninga, prenosi magazin “Prevention”. Naučnici ističu da nisu potpuno sigurni u delovanje gvožđa i način na koji pospešuje sportsku izdržljivost, zbog čega planiraju da nastave istraživanje.

Prethodna istraživanja su pokazala da svaka deseta pripadnica nežnijeg pola pati od anemije, a njih 20 odsto pati od smanjenog nivoa gvožđa. Među fizički aktivnim ženama, ta se stopa povećava na 30 odsto. Umor je uvek prvi simptom anemije. Međutim, žene koje pate od niskog nivoa gvožđa, ne nužno od anemije, često ne osećaju umor.

Naučnici savetuju da bismo dnevno trebalo da unosimo oko 18 miligrama gvožđa. Namirnice bogate gvožđem su tamnozeleno lisnato povrće, crveno meso, sočivo i paradajz.

Izvor: Telegraf.rs / Moje Zdravlje

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/cooldesign

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Najnovije vesti