Mišel i Barak Obama: Svečanom ceremonijom obeležili dolazak praznika

Mišel i Barak Obama: Svečanom ceremonijom obeležili dolazak praznika

Autor: | 23/12/2013

0


Prema tradiciji dugoj osam decenija, predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama „osvetlio je“ raskošno okićenu jelku ispred Bele kuće i na taj način i zvanično najavio dolazak praznika. Ceremoniji održanoj jedne prohladne večeri u Vašingtonu prisustvovali su Obamina porodica, kongresmeni i zvezde iz sveta šou-biznisa, kao i nekoliko hiljada sugrađana. U pretprazničnoj atmosferi, posle paljenja dekoracije na pedeset metara visokoj omorici uz glasno odbrojavanje, prisutni su sa predsednikom i Marajom Keri otpevali pesmu „Santa Claus is Coming to Town“. Veliko božićno drvo okružuje pedeset šest manjih jelki, koje simbolično predstavljaju američke savezne države, pet teritorija i Distrikt Kolumbija. U društvu mapeta Ejbi, prva dama Mišel Obama čitala je okupljenoj deci odlomke iz knjige „Noć pre Božića“.
U govoru punom optimizma, kojim pred svaku Novu godinu naciji pokušava da skrene pažnju sa ozbiljnijih tema, predsednik je istakao da bi Amerikanci tokom prazničnih dana trebalo da se okrenu svojim najbližima, susedima i prijateljima, i da svi, bez obzira na rasu ili veru, pripadaju jednoj porodici. Bilo je veselo i u rezidenciji porodice Obama, koja se nalazi s druge strane prostranog dvorišta. Mišel, koja se za razliku od supruga još nalazi na listi omiljenih Amerikanaca, prvi put je odškrinula vrata njihovog doma i sa kćerkama Sašom i Malijom pokazala prazničnu dekoraciju. Božićno drvo, visoko skoro šest metara, dopremljeno je kolima koja su vukli konji, uz vojni orkestar koji je svirao prigodnu muziku. Mediji prenose da su i ljubimci porodice, psi Bo i Sani, izašli da dočekaju jelku, ali su se ubrzo vratili u kuću uplašeni od crnih atova s praporcima. Prethodnog dana bračni par Obama u svečanom salonu ugostio je porodice vojnika stacioniranih u ratnim zonama širom sveta, a poklone su dobila i deca koja se pod pokroviteljstvom Mišelinog humanitarnog fonda leče od teških bolesti. Ukrasi za jelku stigli su iz svih krajeva zemlje, a pored nacionalnih obeležja i obaveznih motiva sa zastave na nekima od ukrasnih kugli našle su se i porodične fotografije.
Prošlog ponedeljka, na tradicionalnoj svečanosti u centru “Kenedi”, predsednički par uručio je nagrade najistaknutijim Amerikancima u godini na izmaku, kao i umetnicima iz ostalih krajeva planete koji su obeležili 2013. Priznanja su, između ostalih, dobili legendarni gitarista Karlos Santana, džez muzičar Herbi Henkok, holivudska legenda Širli Meklejn, pop zvezda Bili Džoel i operska diva Martina Arojo.
Pre nego što su otputovali u Južnoafričku Republiku kako bi odali počast Nelsonu Mandeli, Barak i Mišel Obama istakli su da im je njegov odlazak pokvario prazničnu atmosferu budući da im je harizmatični borac za ljudska prava celog života bio velika inspiracija.

Piše: Snežana Ilić, Life Content
Foto: „Getty Images“

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti