Elena Karaman-Karić: London osvajam iskrenošću

Elena Karaman-Karić: London osvajam iskrenošću

Autor: | 06/01/2012

0

Vlasnica kompanije „Lorka dizajn“, koja se bavi izradom nameštaja i opremanjem enterijera, Elena Karaman Karić (40) ovih dana je od strane britanskih stručnih krugova uvrštena među najznačajnija dolazeća imena na britanskoj i evropskoj dizajnerskoj sceni. Ova poslovna žena kaže da to nije samo njen lični uspeh, već i promocija srpske kreativnosti u Evropi i svetu, te da bi teško uspela da nema podršku i razumevanje svog supruga Jugoslava Karića i sinova Luke (19), Matije (14) i Simona (5).
Na pitanje novinara kako se oseća kada joj javnost i mediji pridaju veliku pažnju zbog poslovnog uspeha, Elena ogdovara:
- Priznavanje mog rada i uvrštavanje među 35 najznačajnijih dizajnera i brendova u Britaniji u knjizi „Ljuintensentially living“ je posebna čast i veliko priznanje. Ipak, ono što me više od svega uzbuđuje, što se mog posla tiče, jeste kreativni rad, i sam proces stvaranja. Nisam neko ko je sklon kompeticiji i ko poklanja suviše pažnje javnom mnjenju. Kvalitet onoga što radim i svetovi u kojima se rađaju ideje jeste zapravo ono što me ispunjava.
Elena posao vodi u Londonu, a na pitanje koliko će Beograd biti prisutan u njenim daljim planovima i razvoju kompanije „Lorka dizajn“, dizajnerka kaže:
- Ako je glava moje kompanije London, onda je Beograd sigurno srce! Ponosna sam na svoj beogradski ofis, koji je postao mesto okupljanja mladih kreativaca različitih senzibiliteta i energija i promocije beogradske kreativnosti na evropskoj dizajnerskoj sceni. Beograd i London gotovo da nemaju dodirnih tačaka. Osim što su oba „moji“ gradovi. Kada se umorim jednog, pohrlim drugom. Kao što sam pomenula, London je ozbiljan grad velikih mogućnosti. I to se oseća u svakom trenutku i na svakom mestu. Beograd je poput malog dase sa velikim srcem koji će da stane na crtu i najvećem frajeru za malo naklonosti onoga do koga mu je stalo. I malo se u toj večitoj borbi za dokazivanjem spram ozbiljnih „faca“ umorio i potrošio. Pa opet, kad god se na malo duže odvojim od njega, ne ostavlja me na miru rečenica Duška Radovića: „Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu može smatrati da je dovoljno postigao u životu“. Svako dalje insistiranje na još nečemu bilo bi neskromno.
Ova uspešna poslovna žena ostvarila se kao supruga i majka, a na to kako usklađuje privatne i poslovne obaveze, Elena zaključuje:
- Sve je stvar dobre organizacije. Mnogo toga se može postići nauštrb sna.
Ljubav prema dizajnu i lepoj umetnosti Elena prenosi na svoje sinove, a na pitanje čime bi volela da se oni bave jednog dana, lepa brineta odgovara:
- Decu učim da je važno da osluškuju sebe i svoje potrebe. Takođe ih učim da je samo osrednjost sigurna stvar, da zato rizikuju i rade ono što žele. Najvažnije mi je da izrastu u slobodne i srećne ljude, a sreća nije nešto što se može preneti u nasleđe, već ona dolazi sa našim postupcima. Naravno da pripaze da dok kuju svoju sreću, „ne udaraju bližnje po prstima“. Umetnost pruža određenu vrstu slobode, pa se trudim da im omogućim pristup različitim formama kreativnog izražavanja, a na njima je da izaberu svoj put. Kakav god bude bio njihov izbor, ja ću uvek biti tu da ih podržim i ohrabrim da na tom putu istraju.
Elena je objasnila i odnos sa svojom majkom, našom poznatom modnom dizajnerkom Vericom Rakočević.
- Veoma često smo u kontaktu. Nas dve smo apsolutno različite, a opet tako bliske. Iako se obe bavimo kreativnim poslovima. U našim svakodnevnim ćaskanjima preovlađuju druge teme. I, naravno, da smo uvek jedna drugoj podrška u svemu.

Izvor: Novosti.rs

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin