Zdravlje: Uživanje u šoljici čaja

Zdravlje: Uživanje u šoljici čaja

Autor: | 28/01/2012

0

Način na koji zdravstveni gurui i naučne studije govore o čaju tera ljude da pomisle da je reč o nekom svemoćnom eliksiru. On poboljšava zdravlje srca, smanjuje rizik od raka, pomaže kod demencije i dijabetesa - maltene ne postoji zdravstveno stanje kome čaj, na ovaj ili onaj način, ne pomaže.
Kada naučnici govore o čaju, misle na crni, zeleni, beli, koji su napravljeni od lišća biljke „camellia sinensis“. Biljni trikovi, poput kamilice i nane, tehnički se ne smatraju čajevima, oni su infuzije drugih biljaka sa različitim nutritivnim karakteristikama. Ako niste sigurni kakvu vrstu čaja pijete, proverite sastojke za reč “čaj”.
Čaj gotovo da nema nikakvu energetsku vrednost, naravno ukoliko mu se ne doda neki zaslađivač. Za razliku od energetske, nutritivna vrednost ovog napitka je vrlo zanimljiva i «bogata», što zavisi od vrste biljaka od kojih se priprema, od načina pripremanja, načina proizvodnje i slično.
Čajevise razlikuje među sobom po načinu na koji su listovi pripremljeni i koliko su oni zreli, što utiče na ukus i nutritivni sadržaj. Crni čaj se pravi od uvelih listova, koji se potpuno oksiduju (što znači da su hemikalije u listovima modifikovane u procesu izloženosti vazduhu). Zeleni čaj se, takođe, pravi od uvelih listova, ali se oni ne oksiduju, dok kod belog čaja listovi nisu uveli i ne oksiduju se. Većina istraživanja usmerena je na crni čaj, koji čini oko 75 odsto svetskog pića i zeleni čaj, koji se najčešće konzumira u Kini i Japanu.
Zeleni čaj sadrži naročito visoki nivo antioksidanata. Istraživanjempedeset jedne vrste zelenog čaja, iz 2009. godine, utvrđeno je da konzumiranje tri do pet šoljica dnevno može da smanji rizik od dobijanja raka jajnika, debelog creva, pluća i raka prostate, ali ne i ostalihvrsta kancera.
Ispijanje čaja može da pomogne u prevenciji ili odlaganju određenih faktora rizika od kardiovaskularnih bolesti, kao i smanjenju holesterola i triglicerida. Jedna japanska studija je pokazala da su odrasli koji su pili pet ili više šolja zelenog čaja dnevno imali 26 odsto manje smrtnih slučajeva od srčanog napada ili moždanog udara u poređenju sa onima koji su pili šolju manje ili ga uopšte nisu pili; efekat je bio veći kod žena nego kod muškaraca. Katehini i kofein u zelenom čaju preporučuju se osobama na dijeti kao mali metabolički podsticaj koji bi mogao da pomogne pri sagorevanju nekoliko desetina dodatnih kalorija dnevno.
Zeleni čaj sadrži više od tri stotine različitih sastojaka, od čega su najznačajniji polifenoli, kofein, proteini, različita eterična ulja, vitamini i minerali. Polifenoli su jedan od najznačajnih sastojaka zelenog čaja. Reč je o spojevima izrazito antioksidativnog delovanja, koji učestvuju u neutralizaciji slobodnih radikala, a time smanjuju mogućnost nastanka tumora.
Budući da zeleni čaj sadrži kofein deluje kao stimulans, povećava nam koncentraciju i održava budnost organizma, a osim kofeina sadrži još neke sastojke slične kofeinu kao što su teofilin i teobromin koji pojačavaju njegovo delovanje. Kofein ima i neka negativna svojstva, može da izazove nervozu, razdražljivost, te drhtanje ruku, što je dosta izraženo ako konzumiramo velike količine kafe.
Zeleni čaj sadrži i značajne količine flourida koji deluju na očuvanje kostiju i zuba. Velik broj ispitanika je potvrdio da ima dobro očuvanu gustoću kostiju čime se smanjuje rizik od osteoporoze. Osim toga, za iste ispitanike je uočena i veća čvrstoća zubne gleđi, zubno meso im je manje osetljivo, a zubi manje podložni kvarenju budući da flouridi sprečavaju zubni karijes.
Zeleni čaj nije lek koji se može samostalno uzimati protiv neke bolesti. Uvek se konsultujte sa lekarom pre nego što počnete  sa bilo kakvom izmenom vašeg uobičajenog režima ishrane.
Nemojte očekivati da će vam promena režima ishrane tako što uključite i zeleni čaj rešiti sve probleme. Sve njegove dobrobiti su na duže staze i ništa se ne dešava u trenutku.
Zbog visokog sadržaja  antioksidansa, zeleni čaj se koristi i za usporavanje procesa starenja kože. To je prepoznala i kozmetička industrija te se u zadnje vrijeme zeleni čaj sve više koristi i kao dodatak različitih kozmetičkih proizvoda.

RELAKSIRA I ČISTI ORGANIZAM
Indijski čaj vrlo je rasprostranjen i ističe se po velikom broju podvrsta. Podstiče kreativnost, održava budnost, snaži um i telo. Pije se u umerenim količinama i često poslužuje u kombinaciji s mlekom
Zeleni jenajbolji odabir za rekonvalescente i sve osobe koje žele da budu i ostanu fit. Odiše snagom, osvežava i krepi. Optimistična boja i decentan ukus čine zeleni čaj vrlo prihvatljivim, a njegova vrednost u očuvanju zdravlja poznata je i poželjna svim naraštajima.
Kamilica je u svakom domaćinstvuprvi pomoćnik pri brojnim poteškoćama. Možemo reći da je to tradicionalno prvi čaj bebama na našim prostorima. Pomaže kod probavnih tegoba i bolova u trbuhu, smanjuje nadutost, pospešuje probavu. Čaj od kamilica olakšava disanje i osvežava organizam, te smanjuje upalne procese. Jednako je cenjen i u kozmetici pa kažemo da organizam ozdravljuje iznutra, a i spolja ulepšava.
Šipak je čestnapitak uz prvi obrok. Greje, krepi i podstiče budnost. Dobar je i s dodatkom limuna i meda, obiluje polifenolima i flavonoidima dragocenim za organizam.
Nanu mnogi smataju kraljicom čajeva. Nezamenjiva je pri nesanici, menstrualnim tegobama, smanjuje probavne tegobe i bolove u stomaku, čistač je urinarnog trakta, podstiče zaceljivanje organizma, umanjuje klimakterijske poteškoće, povoljno rehidrira.
Lipa olakšava disanje i smanjuje upalne procese respiratornog trakta, povoljno utiče na osobe pod stresom zbog svog umirujućeg dejstva.
Hibiskus je čaj egzotičnoga mirisa i zavodljive arome. Bogat je flavonoidima i njegova uloga u oporavku organizma je velika.
Voćni čajevi od jagode, višnje, limuna i drugog aromatičnog voća veoma su osvežavajući i relaksirajući, te se mogu piti u velikim količinama.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin