Ana Ilić: Promocija knjige "Pod svetlom istine"

Ana Ilić: Promocija knjige "Pod svetlom istine"

Autor: | 02/02/2012

0

Promocija humanosti, solidarnosti i pozitivne energije dogodila se u kafe knjižari "Delfi". Pred više od stopedest gostiju predstavljena je zbirka pesama "Pod svetlom istine", šesnaestogodišnje autorke Ane Ilić obolele od retke i neizlečive bolesti Fridrajhova ataksija.

Ne skrivajući suze, Anine stihove čitale su TV voditeljka Jelena Bačić Alimpić, glumica Milica Milša i književnica Ivana Kuzmanović, a odabrane muzičke numere na akustičnoj gitari izveo je Zoran Stojić Stojke. O knjizi je govorila pesnikinja i književnica Svetlana Polak.
- Anina poezija, nesvakidašnja je baš kao i njena bolest, a toliko posebna je i cela Anina ličnost - istakla je Ivana Kuzmanović i dodala da „otuda nije čudno da su svi okupljeni reagovali na sličan način: bili su duboko dirnuti i uzbuđeni a svoja osećanja iskazivali su kroz aplauze, suze i uzdahe.

Ana Ilić, iz Vladičinog Hana, obolela je od ove genetske bolesti u svojoj devetoj godini. Kako je bolest progresivna, za ovo vreme, dospela je do invalidskih kolica, kardiomiopatije, mišićne atrofije, diabetisa i mnogih drugih pratećih tegoba. Ova teška bolest nije predviđena u registru bolesti, a Novi zakon o socijalnoj zaštiti nije odredio sredstva za lečenje i pomoć obolelima. Kako jedna nesreća nikada ne ide sama, neophodno je napomenuti da su oba Anina roditelja ostala bez posla, a da se lekovi i sredstva za umanjenje bolova izražavaju trocifrenom brojkom u eurima.

Saznavši za slučaj porodice Ilić i Aninu poeziju, grupa pisaca, donatora i volontera, odlučila se na štampanje Anine zbirke pesama i omogućila njihov boravak i promociju u Beogradu.
Nakon promocije, organizovana je dobrotvorna prodaja knjige sa cenom po meri srca, a sav prihod namenjen je Aninom lečenju. Porodica Ilić iskazala je veliku zahvalnost, kao i nadu da će se problemi onih sa margine, početi da rešavaju na nivou države. Baš tim ljudima, tim sa periferije života, Ana je posvetila pesmu Suvišni cvetovi.
- Lakše je kada su to samo mali ljudi, nemih pogleda bez juče i sutra... - počinje ona ove stihove...

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti