Zdravlje: Osteoporoza - tiha, ali uporna bolest

Zdravlje: Osteoporoza - tiha, ali uporna bolest

Autor: | 11/02/2012

0

Osteoporoza, što znači "šupljikave kosti", bolest je koja izaziva postepeno stanjivanje i slabljenje nekad snažnih kostiju, koje na taj način postaju osetljive na prelome. Osteoporoza je relativno retka bolest među mladim ljudima, češća je među starijima. Iako zahvata sve kosti, najčešće dolazi do preloma kičme, ručnog zgloba i kuka. Kod starijih osoba prelomi kuka mogu da budu naročito opasni, jer duga nepokretnost tokom lečenja često dovodi do nastanka krvnih ugrušaka ili zapaljenja pluća. Osamdeset posto obolelih su žene. Stručnjaci veruju da su žene podložnije osteoporozi zato što su njihove kosti lakše i tanje. Osim toga, ženski organizam posle menopauze doživljava hormonske promene koje, izgleda, ubrzavaju gubitak koštane mase. Kod muškaraca je osteoporoza neuobičajena sve do sedamdesetih godina.
Iako se tačan uzrok ne zna, dobro je poznat proces kojim kosti postaju šupljikave. Obično se 6 do 12 posto kostura odrasle osobe svake godine zameni procesom pregradnje kostiju. Posle vrhunca koštane mase, obično u trideset petoj, kosti počinju da gube kalcijum, mineral koji ih čini čvrstim, brže nego što ga mogu nadoknaditi. Pregradnja se odvija u manjoj meri i kosti počinju da se stanjuju. Kod žena smanjenje gustine kostiju ubrzava se  prvih tri do sedam godina posle menopauze, a potom se ponovo usporava. Zato je izuzetno važno za sve dame u menopauzi da se obrate lekaru reumatologu na vreme da bi se utvrdilo da li postoje faktori rizika za osteoporozu.
Koliko će kosti biti zdrave zavisi pre svega od toga kako se izgrade u detinjstvu i mladosti. I u periodu odrastanja i u odraslom dobu značajni su raznovrsna ishrana sa dovoljno kalcijuma, vitamina D, izlaganje suncu, kao i povećana fizička aktivnost i vežbanje.
Od osteoporoze boluje 75 miliona ljudi u Evropi, Americi i Japanu. Trećina žena u menopauzi i jedan od pet muškaraca koji su stariji od pedeset  godina boluju od osteoporoze.
Smatra se da u Srbiji od osteoporoze boluje oko trista sedamdeset pet hiljada žena. Od toga, kod otprilike 20 odsto osteoporoza se dijagnostikuje, a samo 30 odsto leči, tako da se može reći da svaka obolela petnaesta žena na pravi način brine o zdravlju svojih kostiju. Jedan od razloga je da osteoporoza protiće najčešće bez simptoma, dok se ne jave prelomi, a najčešći su na kičmenim pršljenovima, kuku, donjem delu podlaktice, kostima karlice i nadlaktice, ali se mogu javiti i na drugim kostima.
Za zdravlje kostiju najvažnije je da budu pravilno formirane u detinjstvu i mladosti. Kalcijum je glavni mineral kostiju koji se ugrađuje u koštano tkivo i povećava mu gustinu. Pod dejstvom vitamina D povećava se usvajanje kalcijuma u crevima i ugradnja u kosti. Bebama i deci se odavno daje riblje ulje, a danas kapi vitamina D da se sprečio njegov nedostatak i nastanak rahitisa (slabih kostiju). Usvajanje kalcijuma je regulisano ženskim polnim hormonom - estrogenom. Zato u menopauzi kad organizam ostane bez estrogena naglo se gubit koštana masa. Kosti su u stalnom procesu izgradnje i razgradnje, ali u mladosti postoji ravnoteža između ova dva procesa. Za čvrstinu kostiju najvažnija je gustina kostiju koja se ostvarujeizmeđu dvadesete i tridesete godine, jer je to maksimalna gustina koja se postiže. Nadalje se ova koštana masa održava, a u menopauzi se njena gustina smanjuje. Što se veća gustina postigne u mladosti, to će biti manje smanjenje gustine koje nastaje u starosti. Kada se smanji produkcija estrogena, proces izgradnje kostiju se smanjuje i, na kraju, potpuno prestaje.
Koštana masa u organizmu prolazi kroz tri faze. U prvoj, koja traje do tridesete godine, kosti se izgrađuju i dobijaju čvrstinu. U slučaju da se u mladosti formiraju slabe kosti male gustine, u starosti će lakše nastati osteoporoza. U odraslom dobu koštana masa se podjednako razgrađuje i izgrađuje. U drugoj fazi počinje postepen gubitak koštane mase uslovljen starenjem. U trećoj fazi, kod žena, smanjuje se stvaranje estrogena i time se ubrzano gubi koštana masa.
Prevencija
Mnogi ne znaju da imaju „šupljikave kosti“ dok ne dođe do preloma. Smatra se da na svaku osobu sa dijagnostikovanom osteoporozom idu još četiri koje ne znaju da imaju osteoporozu, jer je to bolest koja protiče bez simptoma. Rizik za nastanak preloma veći je kod žena sa smanjenom koštanom masom. Smanjenje telesne visine kod starih osoba javlja se usled malih fraktura pršljenova koje prođu neopaženo. S vremenom osoba se smanjuje, što se smatra normalnom pojavom u starosti, a u stvari je to znak da postoji osteoporoza.
Budući da je osteoporozu teško izlečiti, odnosno teško je kosti učiniti ponovo zdravim, prevencija je od presudne važnosti. Konvencionalna i alternativna medicina nude delotvorne preventivne mere za ovu bolest. Mnogi lekari za sprečavanje ili usporavanje obolevanja ženama u menopauzi preporučuju hormonsko veštačko lečenje (HNL), i to samo estrogen ili kombinaciju estrogena i progesterona.
Lekar kao preventivnu meru može da preporuči povećanje količine kalcijuma u ishrani ili uzimanje dodatnih količina kalcijuma u tabletama, kao i dodatnu količinu vitamina D. Kineski travari preporučuju nekoliko biljaka za prevenciju, najčešće kinesku angeliku i azijski ženšen, koji u organizmu deluju  slično estrogenu.
Travari veruju da primena nekih biljaka može da uspori napredovanje ove bolesti. Biljke koje se tradicionalno koriste za prevenciju su rastavić, lucerka, glatki sladić, beli slez i konjsko zelje. Trebalo bi ih uzimatisvakog dana kao čaj ili tinkturu.
Važna je ishranabogata kalcijumom, kao što je nemasno mleko, nemasni jogurt, brokole, karfiol, losos, tofu, susamove semenke, badem i lisnato zeleno povrće. Neka istraživanja pokazala su da žene koje puše povećavaju opasnost od obolevanja za 50 odsto.
Da bi se izbegle ove neželjene posledice, potrebno je osteoporozu dijagnostikovati na vreme. Rana dijagnoza i pravovremeni početak lečenja su od izuzetnog značaja, posebno kod osoba koji imaju jedan ili više faktora rizika za obolevanje od osteoporoze.
Optimalno vreme za prvu kontrolu je godinu dana od nastanka menopauze kada je poželjno uraditi merenje gustine kostiju, koje je potpuno bezbolno i neškodljivo.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin